Industriarbetarnas tidning

Brist på kreativitet skadar

30 juni, 2000

Brist på kreativitet och förlorad yrkesstolthet i kombination med mer enformigt arbete kan vara förklaringen till belastningsskador på arbetare vid SAAB i Trollhättan. Det hävdas i en studie från Arbetslivsinstitutet .
Undersökningen genomfördes 1997-98 i tätningshallen på SAAB. Där arbetade man tidigare två och två med manuell tätning där robotarna inte lyckats, man penslade och gjorde snyggare. Bilen stod stilla, var och en hade en egen arbetsplats.
För att öka kapaciteten införde företaget en lina: Arbetsmomenten delades upp och blev färre, tog ett par minuter. För att motverka belastningsskador infördes rotation mellan arbetsuppgifterna och varje arbetsplats blev höj- och sänkbar. Ändå ökade belastningsskadorna.
– Man kände det som om man mist sin frihet och blivit en robot, säger Kerstin Fredriksson, doktorand på Arbetslivsinstitutet.
– Det är slående hur de psykosociala faktorerna inverkar på hur ansträngande arbetet upplevdes och på smärta och besvär från muskler och leder. Jag tror att vi hittills har missat yrkesstolthetens och kreativitetens betydelse för kroppsligt välbefinnande.
Undersökningen gjordes därför att facket var kritiska mot förändringen. Efteråt kan huvudskyddsombudet Ulla Karlsson konstatera man att fick rätt:
– Det blir sämre att jobba av sådana här förändringar. Vi har sedan försökt få till stånd mer rotation och inte bara dessa enformiga arbetsmoment utan också sådana som kräver tänkande, men det har inte gått.
Kreativitetens betydelse?
– Den är viktig, man ju känner ju själv skillnaden mellan ett jobb där du måste tänka själv och har ett inflytande, och dessa enformiga jobb som man nu åter satsar på.
Arbetslivsinstitutets rapport om kreativitet och belastningsskador kommer att presenteras i sin helhet vid den internationella arbetsmiljökonferensen i Singapore ICOH 2000 i månadsskiftet augusti-september.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.