Industriarbetarnas tidning

Bristen på arbetskraft ökar

14 juni, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Var tredje verkstadsföretag har brist på yrkesarbetare. Det visar Sveriges verkstadsindustriers konjunkturbarometer för andra kvartalet.- Vi har brist på maskinarbetare, men det är lögn i helvete att hitta någon, säger Jan Darnell, klubbordförande på Motala verkstad.

Sveriges verkstadsindustriers, VI:s, konjunkturbarometer visar att 31 procent av företagen i verkstadsindustrin har brist på yrkesarbetare. Det är en klar ökning sedan i februari när 20 procent uppgav samma sak.

Det är bara inom elektroindustrin som efterfrågan på yrkesarbetare minskar. I övriga delbranscher stiger efterfrågan. Det märks, enligt VI, särskilt i metallvaruindustrin som redovisar den största uppgången. Där uppger nu 39 procent av företagen att de har brist på yrkesarbetare.

Motala verkstad är ett av alla företag som har svårt att hitta folk. I dag har företaget 200 anställda. Verkstadsklubbens ordförande Jan Darnell uppskattar att ytterligare 15 till 20 personer skulle behöva anställas. Men hittills har företaget bara fått tag på ett par stycken.

Jan Darnell anser att låga löner avskräcker många från företaget. Men han ser också att alldeles för få yrkesarbetare utbildas på verkstadsskolan i kommunen.

– Av de 20 som går där, är det bara två till tre som blir verkstadsarbetare. Resten inriktar sig mer mot produktionsteknik och kontorsgöra. Det behövs visserligen också, men det är på tok för få verkstadsarbetare.

I stället får företagets anställda arbeta desto mer.

– Vi har mycket övertider här, alla jobbar så gott det går, säger Jan Darnell.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen