Industriarbetarnas tidning

Efter 55 – då är det kört!

14 juni, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Regeringens satsning på att få bort långtidsarbetslösheten riskerar att misslyckas. Personalcheferna i Dagens Arbetes enkät säger nej till äldre arbetskraft – trots generösa anställningsstöd. Samtidigt fortsätter långtidsarbetslösheten att öka bland de äldre.
Antalet långtidsinskrivna, personer som varit arbetssökande i två år eller mer, fortsätter att sjunka. I maj var de drygt 60 000. Men en grupp har inte dragit fördel av de goda tiderna, skriver Dagens Arbete i dokumentet i månadsmagasinet för juni/juli. Det gäller de äldre långtidsarbetslösa.

Statistik som Ams tagit fram åt Dagens Arbete visar att antalet långtidsinskrivna fortsätter att öka bland sökande över 55 år. Så ser det ut både i landet totalt och i Metalls, Industrifackets, Grafikernas och Pappers a-kassor.

Hos regeringen är man medveten om problemen för äldre. I den så kallade aktivitetsgarantin för långtidsarbetslösa, ingår ett särskilt sysselsättningsstöd för personer som är 57 år eller äldre och som varit arbetslösa i två år eller mer. Arbetsgivare som anställer sådana personer ska få ett stöd på 75 procent av lönen upp till 525 kronor om dagen i två år.

Men trots det generösa stödet riskerar satsningen att misslyckas. Dagens Arbete har talat med 40 personalchefer vid de tio största företagen inom Metalls, Industrifackets, Pappers och Grafikernas avtalsområden.
18 av 40 personalchefer svarar nej på frågan om de tror att de kommer att anställa äldre långtidsarbetslösa.17 av 40 personalchefer svarar att det är tveksamt så länge det finns andra arbetssökande. Bara fem av 40 personalchefer svarar ja på frågan om de tror att de kommer att anställa långtidsarbetslösa som är 57 år eller äldre.
Lena Kyhlros, expert på arbetsmarknadsfrågor på Metall, är överraskad över så få vill anställa äldre långtidsarbetslösa, trots stödet. Hon tror att det handlar om fördomar och attityder mot äldre arbetskraft.

– Det känns som en generell syn i hela samhället, att är du femtio plus så är du inte attraktiv. Ändå tycker jag att det borde vara den bästa arbetskraften.

Även Maria Östberg Svanelind, politiskt sakkunnig hos näringsminister Björn Rosengren, anser att Dagens Arbetes undersökning visar att det finns fördomar mot äldre arbetskraft. Men hon tror ändå att det finns arbetsgivare som kommer att anställa äldre långtidsarbetslösa, även om de inte finns inom industrin.

– Det kan vara i kommuner, i skogsvårdsjobb och så vidare, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.