Industriarbetarnas tidning

Ericsson fortsätter att anställa

6 juni, 2000

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Ericsson Radio Systems i Nynäshamn fortsätter att anställa personal som tidigare hyrts in. Samtidigt fortsätter löneförhandlingarna mellan företaget och facket.

I förra veckan upphörde Ericsson att nyanställa efter den kritik man fått från de anställda. De nyanställda visade sig få uppåt 2 000 kronor mer i lön än de som redan var anställda. Företaget gjorde halt efter att ha anställt åtta personer, men hade lovat ett 40-tal inhyrda anställning.

I Nynäshamnsfabriken, som tillverkar komponenter till radiobasstationer, arbetar drygt 280 inhyrda sida vid sida med 380 fast anställda verkstadsarbetare. De flesta lågavlönade.

Nu erbjuder företaget höjda ingångslöner. I dag är ingångslönen 13 100 kronor i månaden för den som saknar teknisk utbildning och 13 400 kronor för den som har teknisk utbildning.

Samtidigt pågår lönerevision där företaget och metallklubben förhandlar om det lokala påslaget.

– Vi är inte nöjda med höjda ingångslöner utan vi vill ha lön för det arbete vi utför, säger Christer Söderström, metallklubbens ordförande.

I dag saknar metallarbetarna på Nynäshamnsfabriken lönesystem. Pengarna fördelas av arbetsledarna. Men metallklubben hoppas nu att de pågående förhandlingarna ska föra metallarbetarna närmare ett lönesystem som belönar ökat ansvar och utveckling i jobbet.

På fredag fortsätter förhandlingarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.