Industriarbetarnas tidning

För sociala klausuler i WTO

29 juni, 2000

Skrivet av ÅKE ERIKSSON

Kritiken mot den fria världshandeln har varit hård under Beklädnadsinternationalens världskongress i Norrköping. Fattiga länder har nämligen inte alls dragit fördel av den allt öppnare marknaden som företräds av världhandelsorganisationen WTO, enligt en rad talare.
Anledningen är inte den fria handeln i sig. Tredje världen gagnas inte av handelsmurar. Anledningen är att WTO:s avtal och arbetssätt helt saknar en social dimension, enligt kritiken från såväl den fria fackföreningsinternationalen FFI som Beklädnadsinternationalen.

I enlighet med den linjen antog kongressen på onsdagen (00-06-28) fyra motioner där det krävs att WTO ska införa klausuler om mänskliga rättigheter i sina avtal.

Andra krav i motionerna var att WTO ska inrätta en arbetsgrupp tillsammans med arbetarorganisationen ILO, som ska jobba permanent med arbetarfrågorna och att WTO:s arbete ska bli helt öppet för insyn.

Från amerikanska Unite kom dessutom krav på att Kina ska uteslutas ur WTO:s avtal så länge landet inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.