Industriarbetarnas tidning

”Fri handel bra i längden”

28 juni, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

När biståndsminister Maj-Inger Klingvall besökte Beklädnadsinternationalens världskongress i Norrköping under onsdagen tog hon upp globaliseringens två sidor.
Den positiva sidan, som hon ser det, är den fria handeln och IT-revolutionen. Den andra sidan är de ökande klyftorna mellan fattiga och rika och den växande fattigdomen i världen.

– Det är de rika och unga som har fördelar av IT, sa hon. De fattiga, de som inte har kunskapen, drar inga fördelar.

Exemplet IT kändes lite malplacerat på denna kongress där förtryck, våld, svältlöner, tvångsarbete och på alla sätt vidriga arbetsförhållanden i den fattiga världen är de stora frågorna. Likaså den positiva bilden av fri handel, eftersom den fria handeln har kritiserats hårt av flera delegater under kongressen.

– Jag är medveten om problemen som fri handel skapar, även om Sverige har fördel av den, sa Maj-Inger Klingvall. Men jag är övertygad om att i långa loppet kommer alla att gynnas av fri handel och en öppen marknad.

För att bekämpa fattigdom krävs politisk vilja och samarbete över alla gränser, både nationella och organisatoriska, menade biståndsministern vidare. Hon tog också upp behovet av utbildning och strävan efter jämlikhet mellan könen.

– Fattidom och brist på jämlikhet och utbildning hänger ihop, sa hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.