Industriarbetarnas tidning

Klubbordförande fick nog

19 juni, 2000

Metalls klubbordförande på Rönnskärsverken har lämnat sitt uppdrag. Han motiverar sitt beslut med arbetskamraternas bristande intresse för fackliga frågor.
– Det är synd att han slutar, säger enhetsansvarige på Metalls förbundskontor i Stockholm. Stefan Löfven. Men det är bra om det leder till en diskussion runt fördelningen av ansvar. Fackliga förtroendemän kan faktiskt också ställa krav på medlemmarna.

Bengt Markstedt, 41 år och trebarnspappa, har varit klubbordförande på Rönnskärsverken i Skellefteå i drygt tre år. Det var efter ett antal fackliga träffar på betald arbetstid som Markstedt tog sitt beslut. Mötena handlade om pensionerna och utvecklingen av arbetsorganisationen på Rönnskärsverken. Frågor som berör alla 600 metallarna, ändå kom endast ett litet antal medlemmar till träffarna. Medlemsintresset har varit lågt länge, men det var träffarna som fick bägaren att rinna över för Markstedt:

– Jag är inte längre beredd att satsa allt arbete som uppdraget innebär med så lite stöd från medlemmarna.

Markstedt säger att det varit hedrande att få sitta ordförande i klubben. För honom personligen var det ett intressant uppdrag som gav många nya impulser. Att börja som reparatör igen är ett jättekliv tillbaka.

– Men till slut undrar man, är det för mig själv jag håller på med det här? Jag har helt enkelt tagit konsekvenserna av att vi inte lyckats locka folk.

Bengt Markstedt avgick i förra veckan. De sju övriga styrelsemedlemmarna kommer att sitta kvar till ett nomineringsmöte i augusti. Efter det väljs en ny ordförande.

– Det stora problemet blir att hitta en ny, säger Peter Viklund, vice klubbordförande. De växer inte på träd. Själv tänker jag nog fortsätta i styrelsen, men inte som ordförande. Vi har precis börjat med att jobba för en förändrad arbetsorganisation. Jag vill helst avsluta det arbetet.

– Men problemet med det låga intresset kvarstår, ibland känns det som man jobbar i ett vacum.

Det svaga medlemsintresset är inte unikt för Rönnskärsverken. Det finns många arbetsplatser med problem att rekrytera fackliga förtroendemän. I höstas saknades till exempel skyddsombud på 1600 metallarbetsplatser.

– Vi märker på våra Metallträffar ute i landet att medlemmarna har uppfattningar och idéer om arbetsinnehållet, arbetstider och löner, säger Metalls Stefan Löfven.

– Vi måste lära oss att fånga upp det intresset och ta fram viljan att förändra. Det ska vi satsa extra på i våra fackliga utbildningar.

– Vi kan kanske bli bättre på att lyssna på fikabordssamtalen ute på arbetsplatserna.

Stefan Lövden nämner Metalls egen ”arbetsplatsprovare”, som är en bra enkät att dela ut till alla metallare på en arbetsplats. Enkäten kan ringa in problemen, svagheterna och styrkan på en arbetsplats. Utifrån den kan klubben, med eller utan hjälp från avdelningen göra en plan på vilka frågor facket ska driva.

Att fler väljer att stå utanför eller att lämna facket är ett annat problem med delvis samma orsaker. Medlemstappet har analyserats i Metalls projekt ”Organisera flera” som avslutas i höst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?