Industriarbetarnas tidning

Pappers stämmer Iggesund

15 juni, 2000

Skrivet av

Pappers stämmer Holmen-ägda Iggesunds bruk till Arbetsdomstolen för brott mot turordningen.
– Det är märkligt att Iggesund drivit frågan så långt att vi tvingas ta upp den i AD, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson. Med lite förhandlingsvilja hade detta blivit löst för länge sedan, menar Olovsson, som betecknar företagets agerande som ”upprörande”.

Tvisten bottnar i att bruket lade ut lokalvården på entreprenad. Detta skedde i maj förra året. Eftersom ingen av de berörda lokalvårdarna ville gå över till Partena Clean som skulle ta hand om städningen, uppstod en övertalighet på bruket.

Efter lokala och centrala förhandlingar bestämde Iggesund att sex personer skulle sägas upp och i januari i år verkställdes uppsägningarana. Men två av de uppsagda anser både själva och med stöd av Pappers att de sagts upp i strid med Las turordningsregler.

De båda anställda har 19 respektive 14 års anställning och är, ironiskt nog och trots att de blivit uppsagda, tillbaka på tillfälliga jobb på företaget.

– Vi har hela tiden ifrågasatt om man verkligen behöver säga upp de här personerna med tanke på att det handlar om en sån stor arbetsplats och att de uppenbarligen behövs, säger Lennart Olovsson.

Pappers visar i sin stämningsansökan att det i den enes fall finns 112 arbetskamrater med kortare anställningstid på bruket och i den andres fall 47. Företaget påstår att de båda männen det handlar om inte kan omplaceras till andra arbetsuppgifter för att de saknar tillräckliga kvalifikationer. Det håller inte Pappers med om. De ger i sin stämningsansökan mängder av exempel på lämpliga befattningar.

– Hela hanteringen är klantigt skött från Iggesunds sida, anser Lennart Olovsson. Dessutom är det människor och inte tegelstenar de hanterar.

Pappers kräver nu 80 000 kronor i skadestånd åt var och och en av de uppsagda. Plus skadestånd för eventuell inkomstförlust.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.