Industriarbetarnas tidning

Sämre miljö och ökad stress

8 juni, 2000

67,5 procent av de som haft samma arbete de senaste fem åren anser att arbetstakten ökat. Dessutom arbetare allt fler övertid minst en dag i veckan, allt fler har ont i rygg, nacke och armar samtidigt som allt fler känner sig trötta och håglösa på jobbet, enligt Arbetsmiljöundersökningen för 1999.

– Folk mår inte bra på jobbet, och det har blivit sämre de senaste åren. Stressen ökar, det är fler som inte kan bestämma sina arbetstakt. Samtidigt finns de gamla arbetsmiljöproblemen som buller och dålig luft kvar. Den ökade stressen läggs nu ovanpå allt detta, säger Arbetarskyddsstyrelsens generaldirektör Kenth Pettersson.

Undersökningen bygger på 14 000 intervjuer 1999 och visar på en rad områden att arbetsmiljön försämrats sedan 1997, då den förra undersökningen gjordes:
Ont varje vecka i övre delen av ryggen eller nacken hade 32,7 procent 1999, en ökning från 29,7 procent 1997.Ont i axlar eller armar hade30,4 procent 1999, en ökning från 27,6 procent 1997.Ont varje vecka i höfter, ben, knän eller fötter hade 24,1 procent 1999, en ökning från 22,1 procent 1997.
Alla dessa problem drabbar kvinnor oftare än män, och har alltså ökat de senaste åren.

Förra året hade 20,4 procent svårt att sova därför att tankar på jobbet höll en vaken, en ökning från 17,9 procent 1997.

Dessutom är 45,4 procent kroppsligt uttröttade varje vecka, 38,3 procent känner sig trötta och håglösa. Och 17,9 procent känner olust inför att gå till arbetet.
Hur skall man lösa dessa problem?

– Samhällsdebatten har stor betydelse, säger Kenth Pettersson. Som före detta storrökare tar han gärna den kraftigt minskade rökningen som exempel på hur en allmänt ändrad inställning kan åstadkomma förändringar.

Men dessutom behöver arbetarskyddsstyrelsen mer resurser, arbetsmiljöreglerna måste bli tydligare, de fackliga organisationerna måste prioritera arbetsmiljöarbetet och se till så att det finns fler skyddsombud. Dessutom måste arbetsgivarna ta ett större ansvar.

Ett stort problem är att många inte vågar ta upp arbetsmiljöproblemen på sin arbetsplats: 21,5 procent, mer än var femte anställd, har för det mesta eller alltid svårt att föra fram kritiska synpunkter på arbetsförhållandena:

– Man skall absolut inte godta detta, underströk Kenth Pettersson. Han såg dock inte lösningen i skärpta regler:

– En ökad samhällsdebatt om arbetsmiljöproblemen legitimerar folks kritik och gör den lättare att framföra.

Men han pekade också på arbetsgivarnas skyldigheter här, vikten att facken ställer upp. Och möjligheten att vända sig till Yrkesinspektionen och be dem komma, det kan även göras anonymt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?