Industriarbetarnas tidning

Solidaritet håller oss samman

28 juni, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Globaliseringen är seklets största fråga. Även för fackföreningsrörelsen världen över.
Det står klart när Beklädnadsinternationalen har avverkat halva sin kongress i Norrköping.

På onsdagen var det världens mäktigaste fackliga ledare – Bill Jordan, generalsekreterare i federationen för världens fria fackföreningar, FFI – tur att ta till orda i frågan.

– Fri handel leder med automatik inte till ett bättre liv för jordens befolkning. Bara de som redan har makten och pengarna blir ännu rikare och mäktigare, sa Bill Jordan till de 400 kongressledamöterna från hela världen.

– För en ung kvinna i Kina är verkligheten en helt annan. Hennes strävan är att bygga sig en dräglig tillvaro, få en liten bit värdighet i sitt liv. Hon vet att bara hon pratar om fria fackföreningar kan det leda till fängelse eller till och med döden.

Bill Jordan ser bara ett sätt att motverka de multinationella företagens ökande makt och exploatering: att bilda en ännu starkare och större facklig världsfederation. Vart och ett av länderna kan inte själva lösa sina problem, menade han. Problemen är desamma världen över och måste lösas tillsammans.

– Våra värderingar är globala och de är mäktiga. Solidaritet håller oss samman. Tillsammans kan vi förändra globaliseringen så att den kommer alla till godo och inte bara några få.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.