Industriarbetarnas tidning

Tårtpappersflytt rubbar balansen

7 juni, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Nordias planerade flytt av tårtpappertillverkningen från Kristinehamn till fabriken i Frankrike skapar ytterligare obalans i produktionsapparaten. Det skriver löntagarkonsulten Lars Sundström i sin rapport till fackklubbarna (grafiker, Sif och Ledarna).- Det bästa vore om de två produktionsenheterna särade på sig igen, säger Sundström. Kristinehamn kommer i ett ohållbart läge när huuvudkontoret finns i Frankrike, medan Kristinehamn får ansvaret för en enda produktgrupp som dessutom har den minsta lönsamheten.

För tio år sedan slogs Siluett i Kristinehamn samman med Pontcharra i Frankrike till Nordia SA, som i sin tur är en division inom Duni-koncernen. Förutom tårtpapper producerar Nordia kakformar av papper.

Enligt planerna ska två av tre maskiner för tillverkning av tårtpapper flyttas till Frankrike under sommaren. På sikt blir endast ett tjugutal av 67 grafiker kvar, enligt företaget.

– Jag gissar att det blir tack och adjö för många grafiker i mitten av december säger grafikernas ordförande Thomas Thorén.

– Men först ska vi klara av julruschen.

Enligt Thorén är innebär flytten en onödig påfrestning på miljön.

– Fransmännen ska köpa pappersrullar från Billerud och köra ner dem till Frankrike. Sedan ska samma papper fraktas tillbaka till Sverige igen!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.