Industriarbetarnas tidning

Fler jobb i verkstads­industrin

6 juli, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Nu har det vänt. Sysselsättningen ökar också inom industrin. Detta enligt VI:s, Sveriges Verkstadsindustriers, analys av statistik för april och maj.
Under årets första månader har svensk verkstadsindustri haft en stark ökning av produktionen. Trots det har inte fler jobb skapats. Under det första kvartalet fortsatte antalet anställda att minska i en takt av två procent, ned till omkring 375 000 anställda.

Men nu har det vänt. Nu ger den ökade produktionen också fler jobb inom verkstadsindustrin. Det anser VI:s chefsekonom Anders Rune som har analyserat arbetskraftsundersökningens statistik för april och maj månad. Antalet sysselsatta i verkstadsindustrin hade då ökat till 380 000.

VI räknar också med att antalet anställda ökar ännu mer under hösten, eftersom sysselsättningen brukar öka först en tid efter att produktionen tagit fart.

Det förbättrade läget för de arbetssökande syns också i a-kassornas statistik. I maj var 6, 0 procent av medlemmarna i Metalls a-kassa arbetslösa. Det var en minskning från april då 6, 3 procent var arbetslösa. För industrikassorna totalt minskade arbetslösheten mellan april och maj från 6, 8 till 6,3 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.