Industriarbetarnas tidning

Israelisk tampongfabrik köper San Point

19 juli, 2000

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

San Point AB i Mariefred har sålts till det israeliska företaget Rostam. De 75 anställda på företaget har fått information om att tillverkningen ska fortsätta som tidigare.
– Dom har lovat att det inte ska bli några förändringar av produktionen och det hoppas jag verkligen att de håller. Det verkar väldigt positivt just nu, men man vet ju aldrig, säger Industrifackets klubbordförande Roger Karlsson.
De nya ägarna, Rostam, har sin produktionsanläggning cirka 40 kilometer norr om Tel Aviv i Israel med 120 anställda. De tillverkar huvudsakligen tamponger med hylsor.
– Vi tillverkar enbart tamponger utan hylsor, så vi kompletterar varandra ganska bra, konstaterar Roger Karlsson. Det blir väl inom försäljning och marknadsföring de kan rationalisera.
Både San Point och Rostam tillverkar tamponger enbart för kundägda varumärken, så kallade Private brands. I Sverige är exempelvis Apoteket och KF San Points största kunder. 75 procent av San Points produktion går dock på export.
– Den svenska marknaden växte vi ur för länge sedan, säger San Points VD Stig Hallander, som blir kvar som direktör.
Han ser stora fördelar med uppköpet, främst möjligheterna till samrodning på säljsidan. Kunderna ute i världen, detaljhandlarna, slår sig samman i allt större kedjor och effektiviserar sina inköp.
– Som alltför liten tillverkare är det svårt att hänga med i konkurrensen. Vi var på väg att hamna utanför om vi inte hade gjort något, förklarar Stig Hallander, som anser att köpet nu tryggar tillverkningen i Hedlandet, vid den vackra viken mitt emot Gripsholms slott. Några nyanställningar är det dock inte tal om just nu.
– Vi diskuterar inköp av nya maskiner för framtiden, men det är alldeles för tidigt att säga var de i så fall ska stå, säger Stig Hallander.
San Point är tio år gammalt, men det har tillverkats sanitetsprodukter i Hedlandet ända sedan 1950- talet. På 60-talet var KF ägare men därefter följde en period med många ägar- och namnbyten, som Sanetta, Fiskeby Hygien, Holmen Hygien, Modo, Metsä. 1990 renodlades produktionen till enbart tamponger under namnet San Point.
Sammantaget blir nu Rostam plus San Point en av världens största tampongtillverkare för Private brands.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?