Industriarbetarnas tidning

Mindre stöd till Baltikum

13 juli, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Industrifacket kommer att minska sitt engagemang i Baltikum. Nu ska fackföreningarna på andra sidan Östersjön sköta mer av arbetet själva.
– De har börjat fungera som fria fackföreningar med demokratiska värderingar, säger Industrifackets förbundsordförande Leif Ohlsson.

Idag (2000-07-13) höll Industrifacket ett seminarium på Gotland om fackens roll i de baltiska staterna. Förbundet har under de senaste tio åren arbetat hårt för att hjälpa facken i Baltikum. Bland annat har flera hundra fackliga företrädare fått utbildning. En satsning som nu börjar ge resultat, enligt Ohlsson.

– Man märker att de förstår vad det handlar om nu. De har blivit fria fackföreningar i en kapitalistisk ekonomi, från att ha varit någon slags intresseorganisationer för kommunistpartiet.

Facken i Baltikum har mycket att göra i kampen för en bättre tillvaro för sina medlemmar. Bland annat måste de bekämpa låga löner och en stor arbetslöshet, efter att många statliga företag har lagts ner. Industrifacket kommer därför att fortsätta stödet till Baltikum. Framförallt till Lettland. Övriga Baltikum har delats upp mellan industriarbetarfacken i Norden.

Men samtidigt kommer stödet inte längre att vara lika stort, eftersom de baltiska facken börjar bli redo att sköta sitt eget arbete.

– På en fråga på seminariet idag om vad som är viktigast inför framtiden, sade de fackliga företrädarna att de kommer att fortsätta att behöva hjälp. Så vi kommer att vara kvar, även om stödet inte blir lika stort som det varit under 1990-talet.

Varför är det viktigt för svenska facket att engagera sig i Baltikum?

– Det är inte mer än 40 minuters resa med flyget dit. Varför ska vi inte medverka till att människor där har rätt till drägliga löner och olycksfallsförsäkring, om våra medlemmar ställer upp på det?

Är det bara solidaritet bakom satsningarna, eller finns det ett egenintresse också?

– Det är båda delarna. Facken i Norden har ett intresse av att utveckla starka fack, som motverkar social dumping.

Du kan läsa mer om Industrifackets seminarium på Industrifackets hemsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.