Industriarbetarnas tidning

Skanska drar tillbaka omstritt varsel

4 juli, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Skanska Prefab i Uppåkra drar tillbaka uppsägningen av klubbordföranden Tommy Holmgren. En seger, anser facket. Men Tommy Holmgren själv säger upp sig.
– Det har varit slitsamt och när det drog ut mer och mer på tiden backade jag ur, säger han.

Tommy Holmgren vill inte ge några kommentarer till hur uppgörelsen mellan honom och företaget ser ut.

– Allt jag kan säga är att vi har gjort en lösning där båda parter är nöjda. Men jag vill tacka alla medlemmar som har ställt upp med sympatier, det har varit många sådana, säger han.

Det var i fredags eftermiddag (2000-06-30) som Skanska drog tillbaka den omstridda uppsägningen av Holmgren. Industrifackets ombudsman Tommy Göransson, som skött förhandlingarna, betraktar beskedet som ett bevis på att Skanska inser att de handlat fel.

– Jag tycker att det får betraktas som en seger. De har tagit tillbaka uppsägningen och jag har fått in en skrivning om att de har agerat föreningsrättskränkande. Det har de inte kommenterat.

Redan när Tommy Göransson gick in i slutförhandlingen var det klart att Tommy Holmgren skulle säga upp sig. Men enligt Tommy Göransson har Skanska inte krävt det för att dra tillbaka varslet.

– Det har inte kommit upp i förhandlingarna. Vår linje har hela tiden varit att man inte får ge sig på en facklig företrädare som Skanska har gjort. Vi har velat att Tommy ska komma tillbaka till jobbet, men det här har slitit på honom och det är tråkigt att han inte orkar tillbaka.

Dagens Arbete har även sökt Skanska Prefabs regionchef Kaj Grönvall.

Se även SKF-are stöder Tommy Holmgren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.