Industriarbetarnas tidning

Björn Ranelid ny krönikör

16 augusti, 2000

Skrivet av

Björn Ranelid blir ny krönikör i Dagens Arbete.
– Det ska bli fantastiskt roligt och en uppgift jag verkligen ser fram emot, säger Björn Ranelid, som nu får en läsarskara på 580 000 industriarbetare varje månad.

En delvis ny, men som han säger, viktig läsekrets där utmaningen ligger i att nå in i kretsen av män i 20 till 50-årsåldern som i alltför många fall knappast är några storkonsumenter av skönlitteratur.

Vad vill du ge Dagens Arbetes läsare?

– Språket och en kunskap om människan och en så vid syn på människan som möjligt.

Björn Ranelid är något så märkvärdigt som en författare under eget namn i telefonkatalogen. En före detta fotbollspelare, sprungen ur ett frireligiöst hem. Som yngre spelade han forward i Helsingborgs IF – radarpar med Inge Danielsson – Malmö FF, Höganäs BK och Trelleborg FF. Blev skyttekung i den allsvenska reservlagsserien hos MFF och har löpt 100 meter på 10,7 sekunder.

Alldeles säkert är han den ende allsvenske fotbollsspelaren som fått Augustpriset (”Synden” 1994).

Han har undervisat i filosofi och religionskunskap, skaffat fyra barn till världen och varit gift med hustrun Margareta i tjugotre år. En perfektionist som ger exakta tidsangivelser. En man med hjärta och puls som lämnat Skåne för Stockholms Söder, behållit dialekten, känslan för utanförskapet. Alltid på den svages sida.

En 51-årig ung man som älskar orden och skriver på någon bok tre månader om året. I höst aktuell med romanen ”Min son fäktas mot världen”, en episk berättelse om en by på Österlen, som sträcker sig från 1920-talets slut fram till våra dagar. Sedan debuten 1983 med ”Den överlevande trädgårdsmästaren” har det blivit ytterligare tretton böcker.

Förknippas med ord som just kärlek, sinnlighet och solidaritet. Björn Ranelid är mannen som hållit över 1 600 föredrag runt om i landet. Ett par hundra under rubriken ”Våld och ondska” – han sitter även med i styrelsen för John Hrons minne.

En erkänd språkförnyare med säte i Kunskapsakademien. Efter att ha läst ”Påfågelns längtan” lär kollegan Sara Lidman ha sagt: ”Jag blev så betagen i denna bok att jag nästan svimmade omkull och dog ihjäl mig. Herre Gud vilken fröjd. Och det på svenska!” Denne socialt rörlige man, nybliven hedersmedlem i Malmö FF, sträcker nu vristen in i Dagens Arbetes värld som vår nye krönikör.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?