Industriarbetarnas tidning

Erbjud Arbetet gratis

11 augusti, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Fackförbunden skulle snabbt och enkelt kunna ställa upp för tidningen Arbetet genom att låta intresserade medlemmar få tidningen gratis. Det säger Lennart Låftman, styrelseproffs med erfarenheter av socialdemokratiska tidningsaffärer.Låftman konstaterar att syftet med att ge ut Arbetet är att bilda opinion, och det gör man med hjälp av en stor upplaga.

– Om förbunden eller någon annan bara pyntar in nytt eget kapital i Arbetet på traditionellt kapitalistiskt vis är det stor risk för besvikelser om det inte blir någon avkastning säger Låftman.

– Men om förbunden betalar intresserade medlemmars prenumeration så kommer det in pengar till tidningen. Samtidigt blir opinionsbildningen effektivare när upplagan växer.

Enligt Låftman har liknande metoder använts framgång i betydligt mer kapitalistiska sammanhang. ”Köpta” prenumerationer har visat sig kunna bli inledningen till bestående upplageframgångar.

Låftman är ordförande i i Avisa, som haft uppdraget att rekonstruera a-pressen efter den stora konkursen 1992, och i Dala-Demokraten. 1992-95 satt Låftman i Arbetets styrelse.

Läs mer:

Arbetets styrelse kollar kassan

Arbetet anar lösning

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.