Industriarbetarnas tidning

Färre företag vill flytta utomlands

30 augusti, 2000

Skrivet av

För tre år sedan hotade 20 procent av företagen att flytta huvudkontoret utomlands. I dag är det bara 8 procent.

Detta enligt en rapport om företagsklimatet i Sverige från Nutek som frågat 250 företagsledare i de 400 företag som har störst omsättning i Sverige.

Företagsklimatet i Sverige har förbättrats de senaste åren, anser företagen. Men det kan bli ännu bättre. Då måste i första hand närings- och skattepolitiken stabiliseras så att företagen vet vilka spelregler som gäller.

Förra gången Nutek frågade företagsledarna var för tre år sedan. Då målades en mörk bild av villkoren för näringslivet i Sverige.

Men i dag råder en helt annan framtidstro. Sju av tio företagsledare uppger att de kommer att öka produktionen i Sverige – bara var tionde planerar att minska.
Även jobben kommer att bli fler. I början av 90-talet var det bara 18 procent av företagen som tänkte öka sysselsättningen i Sverige, nu planerar 33 procent av företagen att öka antalet anställda i Sverige. Största ökningen sker i IT – och byggföretag medan stål- och livsmedelsindustrin minskar mest.

Optimismen bland IT-företagen är den stora skillnaden mot för tre år sedan. Bland IT-företagen är det i dag dubbelt så många som anser att näringsklimatet har förbättrats under senare tid än för tre år sedan.

Sverige har nu också gått om USA som ledande IT-nation i världen enligt en studie från International Data Corporation/World Times Information Society Index 2000 som Nutek refererar.

Under senare år har det befarats att Sverige riskerar att dräneras på forskning och utveckling under kommande år. Men den bilden stämmer inte med Nutek-studien. Färre än vart tionde företag bedömer att dess forskning- och utvecklingsverksamhet i Sverige kommer att minska.

De branscher som dominerar forskning- och utveckling i Sverige – kemi och verkstad – är de som räknar med störst utvecklingsinsatser inom landet under kommande år.

Vad ska till för att företagen satsar ännu mer på Sverige? Företagsledarna fick också sätta upp en önskelista på vad de anser som viktigaste åtgärderna för ökade investeringar i landet. Så rankades de viktigaste åtgärderna.

1. Stabilare närings- och skattepolitik
2. Ökad framtidstro i Sverige.
3. Ökat utbud av kvalificerad arbetskraft
4. Sänkta lönekostnader
5. Svenskt deltagande i EMU.

Bara någon enstaka företagsledare av de 250 tillfrågade nämnde arbetsrätten som hinder från att satsa ännu mer i Sverige. Däremot ansåg 4 av 10 att lagen om anställningsskydd försvårade vid rekrytering av ny personal. Detta gäller i synnerhet stålföretagen och den kemiska industrin.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.