Industriarbetarnas tidning

Fick 50 000 och jobbet tillbaka

29 augusti, 2000

Skrivet av

Mikael Johansson och Stefan Nordström har 50 000 skäl att jubla i dag. För så mycket pengar var i skadestånd fick de av sin arbetsgivare Iggesunds bruk för behandlingen de fått utstå det senaste halvåret.
De två turordningsfallen som Pappers annars tänkt driva i Arbetsdomstolen fick både skadestånd och jobben tillbaka.

– Det har varit en mycket jobbig tid, säger Mikael Johansson. Tjafs och bortförklaringar. Vi har känt oss utpekade och behandlade som boskap snarare än individer.

Uppgörelsen är egentligen bara kulmen på en längre tids kontroverser mellan Iggesundsledningen och det lokala facket, där Pappers centralt och motparten Skogsindustrierna gång på gång fått ingripa.

Det började med att Iggesund ville lägga ut lokalvården på entreprenad. Det var i maj i fjol. De tio lokalvårdarna vägrade gå över till Partena Clean och företaget stod med, i deras ögon, tio anställda för många. Både Matts Jutterstöm i det lokala facket och senare Pappers förhandlare Lennart Olovsson, ansåg att den så kallade övertaligheten kunde lösas i samförstånd.

Lokala och centrala förhandlingar resulterade i att företaget presenterade en lista på sex personer som skulle gå på grund av arbetstbrist. På listan hittade facket två namn – Mikael Johansson och Stefan Nordström – som hade 112 respektive 47 arbetskamrater bakom sig i fråga om anställningstid.

De fick sina uppsägningsbesked i januari och skulle ha slutat i början av juli vid företaget.

– Det kändes tungt, säger Mikael. Jag hade precis köpt kåk i november och så kom det här beskedet.

Pappers beslöt att stämma Holmen-ägda Iggesunds bruk inför arbetsdomstolen för brott mot turordningen.

När historien kom ut i lokala nyhetsmedia lyckades dessutom personalansvariga att odugligförklara både Mikael och Stefan. I tv sas det bland annat att de båda saknade kompetens för andra jobb vid bruket.

I Mikaels fall kändes det inte särskilt kul att höra. Han som arbetat sexton år på bruket och precis fått semestervik efter uppsägningstidens slut.

– Jag blev dessutom tillfrågad om jag kunde jobba som sjukfrånvarovikarie till oktober.

Stefan, med tjugo års anställning, hade också fått komma tillbaka, men inte till sitt gamla jobb på kallförrådet.

– Jag fick ett vik som rengörare på vedhanteringen året ut.

Men det som rörde upp känslorna, var att företaget efter den tredje juli, då de sex tvingats bort från sina fasta jobb, gick ut och ville nyanställa folk till den avdelning, efterbehandlingen, där Mikael just då arbetade.

Från Pappers liksom motparten Skogsindustrierna var man överens. Rent juridiskt var det okey att gå ut och nyanställa, men knappast moraliskt.

Till saken hör också att Holmens vd Per Ericsson före sommaren tog kontakt med Pappers ordförande Sune Ekbåge. Detta för att informera sig kring turerna i Iggesund och själv skapa sig en bild kring varför fackliga tvistefrågor samlats som flugor på en sockerbit i just Iggesund.

Tidigare i våras ville bruket flytta över ett trettiotal pappersarbetare till det egna terminalbolaget Skärnäs, där Iggesunds personaldirektör Gunnar Sköndahl sitter styrelseordförande. Turerna här slutade med att Pappers hotade stämma Skärnäs för förhandlingsvägran och med total arbetsnedläggelse i Iggesund, om inte nämnde Sköndahl tänkte följa arbetsmarknadens normala spelregler.

I början av augusti lämnade Iggesunds vd, Erik Sjölund, sin anställning med omedelbar verkan. Ingen påstår att detta har något med den här affären att göra. Det handlar om andra, mer affärsmässiga, anledningar. En dryg vecka senare, sade brukets personalchef Lena Lärneklint upp sig och det har alldeles säkert en mer direkt koppling till den gångna vårens turbulens. Kvar finns personaldirektören Gunnar Sköndahl. Än så länge, kanske det är bäst att tillägga.

Dagarna efter vd:n Erik Sjölunds avgång gjorde företaget och Pappers upp i godo om turordningsfallen. Pappers fick ett skadestånd på 100 000 kronor. Mikael Johansson och Stefan Nordström fick 50 000 kronor vardera i skadestånd plus jobben tillbaka.

– Jag fick beskedet på väg till en fotbollsmatch, berättar Mikael. Jag är materialare i Iggesunds IK och det kändes så jävla skönt. Att vi förlorade med 0-1 var skitsamma, det kändes som en stor sten föll från mina axlar.

Stefan Nordström, tänker använda en del av sitt skadestånd till en fotbollsresa med den tioårige sonen.

– Vi ska ner till Spanien och se favoriterna Barcelona FC spela!

Från Pappers sida är man mycket kritisk till företagets agerande.

– De har skött sig oerhört klantigt och arrogant, säger ordförande Sune Ekbåge.

Avtalssekreteraren Lennart Olovsson, som fått ägna massor av tid åt Iggesund det senaste halvåret menar ”att det varit totalt onödigt att rota i de här grabbarnas trygghet” på det här sättet som skett.

– Skandalöst är det mildaste jag kan säga om den här historien, säger Olovsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.