Industriarbetarnas tidning

Högre lön – men inte till alla

16 augusti, 2000

Löneskillnaderna mellan industriarbetare ökar, visar en undersökning i nya numret av Dagens Arbete som kommer ut i dagarna. I snitt hade skillnaderna mellan lägst och högst betalda arbetare ökat med runt 1 000 kronor i månaden under de senaste åren.

– Vi är inte särskilt glada åt den utvecklingen, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman som samtidigt menar att låglönesatsningarnas tid är förbi.

Dagens Arbete har frågat facken på 80 slumpvis utvalda företag inom Metall, Pappers, Industrifacket och Grafikerna om hur löneskillnaderna utvecklats under de senaste tre åren. Undersökningen visade att:
Av de 61 svar som kom in hade skillnaderna ökat på 34 företag. I snitt hade skillnaderna mellan lägst och högst betalda arbetare ökat med runt 1 000 kronor i månaden.Ökade skillnader var vanligast i metallföretag och i företag inom Industrifackets avtalsområde. Ungefär hälften av Pappers avdelningar angav att skillnaderna ökat. Bland grafikerna svarade 4 av totalt 15 klubbar att skillnaderna ökat.
Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman ogillar utvecklingen:

– Men vi vill att metallarna ska kunna tjäna bra. Vi vill inte ha några tak, däremot är det viktigt med anständiga golv. Tydligare regler om kompetensutveckling för alla är ett sådant golv.

Industrifackets ordförande Leif Ohlsson säger att det är svårt att veta vad löneskillnaderna beror på. Men handlar det om skillnader i kompetens är han inte förvånad.

Facken inom industrin har öppnat för större löneskillnader genom att satsa på individuella löner. Den som ökar sin kompetens ska också få mer betalt, menar facken. Även subjektiva bedömningar av de anställdas prestationer (som till exempel initiativkraft och omdöme) kan påverka lönen, står det i kollektivavtalen.

Har facket slutat att bry sig om de lågavlönade?

– Vi tror inte på låglönesatsningar i form av centrala låglönepotter, säger Anders Tiderman. De leder till kompensationskrav från andra grupper, löneglidning, inflation och lägre sysselsättning. De som åker ut först ur företagen är de lågavlönade, de som skulle få hjälp.

Tiderman säger att det är svårt för facken att åstadkomma en bra fördelningspolitik. Det har mer blivit en fråga för politiker. Kompetensutveckling är däremot ett bra mål för facket, tycker både Tiderman och Ohlsson.

– Solidarisk kompetensutveckling är mer tidsenligt än solidarisk lönepolitik. Kompetensutveckling för alla är den bästa låglöne- och jämställdhetssatsningen.

Både Tiderman och Ohlsson pekar på höjningarna av semesterlönegarantin som den nya tidens låglönesatsningar. Garantin, eller minsta möjliga semesterlön per dag, är samma för alla som jobbar under ett avtal, oberoende av lönens storlek. Därför gynnar den de lågavlönade.

Läs hela artikeln.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.