Industriarbetarnas tidning

Industrifacken saknar fallskärmar

30 augusti, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Om någon i ledningen för Industrifacket och Pappers säger upp sig själv har han eller hon inte rätt till någon som helst framtida ersättning från förbundet. Ledningarna för Metall och Grafikerna har rätt till omplacering.När LO:s avtalssekreterare Hans Karlsson på egen begäran avgår vid 53 års ålder får han behålla 78 procent av lönen. Det blir drygt 31 000 kronor i månaden, arbetsfritt, resten av livet.

Reglerna är desamma för alla fyra i LO-ledningen. Den som sparkas eller inte blir omvald, eller som avgår frivilligt, får behålla 58-78 procent av lönen resten av livet. Procenttalets storlek beror dels på vederbörandes ålder, dels på antalet gånger vederbörande blivit vald till uppdraget. Om vederbörande skaffar nytt jobb ska årsinkomsten (utöver två basbelopp, omkring 75 000 kronor) räknas av från trygghetsförsäkringen.

– Skälet till att även den som själv kliver av har dessa förmåner är att man inte vill ha någon i LO-ledningen som egentligen vill avgå, men som känner sig tvungen att stanna av försörjningsskäl, säger LO:s kanslichef Erland Olauson.

Fackliga ledningar talar inte om fallskärmar. De föredrar ordet trygghetsförsäkring.

Metall har fyra kongressvalda personer i ledningen. Den som inte blir omvald, eller som själv bestämmer sig för att kliva av, omplaceras till en vanlig anställning i förbundet. Inledningsvis behåller vederbörande lönen (ordföranden Göran Johnsson tjänar omkring 40 000 kronor i månaden). Tillägget för förtroendeuppdraget i förbundstoppen trappas sedan av på samma sätt som vid en omplacering enligt verkstadsavtalet.

Industrifacket har tre kongressvalda personer i ledningen. Alla tre var redan anställda av förbundet när de valdes till sina nuvarande förtroendeuppdrag. Den som får sparken eller inte blir omvald, får gå tillbaka till sin tidigare tjänst, och får behålla den högre lönen under första året. Ordföranden Leif Ohlsson tjänar omkring 40 000 kronor.

För närvarande är det inte reglerat vad som händer om den sparkade personen inte tidigare varit anställd vid Industrifacket.

Om någon i Industrifackets ledning själv bestämmer sig för att kliva av finns inte ens rätten till den gamla anställningen kvar. Vederbörande får skaffa sig nytt jobb, eller börja stämpla.

I Pappers ledning finns tre personer med trygghetsavtal. Den som får sparken får behålla 58-78 procent av lönen. Ordföranden Sune Ekbåge tjänar omkring 40 000 kronor i månaden.

Om någon av Pappers ledare själv ber att få lämna uppdraget har han eller hon inte rätt till en enda krona.

– Men det finns en skrivning om att förbundet ska hjälpa till att hitta ett nytt jobb, säger Pappers kassör Robert Lundberg. Och ingenting hindrar förbundsstyrelsen att vara hygglig och erbjuda någon sorts anställning vid förbundet.

– Men detta är ingenting som avhopparen har rätt till.

Grafiska Fackförbundet Mediafacket leds av tre personer. Om någon sparkas eller inte blir omvald får han eller hon behålla 58-78 procent av lönen. Årsinkomster utöver två basbelopp ska räknas av från fallskärmen. Ordförande Malte Eriksson tjänar omkring 40 000 kronor i månaden.

Den som ingår i grafikernas ledning är enligt stadgarna tillsvidareanställd. Om vederbörande avgår frivilligt har han eller hon rätt till fortsatt anställning på någon annan tjänst inom förbundet. Vad lönen skulle bli i ett sådant fall är inte reglerat.

– Det får bli en förhandlingsfråga mellan den som avgått och förbundsledningen säger kanslichefen Michael Nyqvist.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.