Industriarbetarnas tidning

Metall söker asbestänkor

17 augusti, 2000

Metall vill veta hur många medlemmar som dog av asbestcancer 1992-98. Och om de efterlevande fick ersättning. Därför samkörs nu medlems- och cancerregistret.

I mitten på 1970-talet avslöjades att asbest ger cancer, och asbest förbjöds Sverige 1982. Men fortfarande dör varje år cirka 100 personer av cancer från asbest på jobbet. Det är fler än vad som dör i arbetsplatsolyckor (1999 dog 60 på jobbet). Dödsfallen fortsätter och väntas inte börja minska förrän först om fem år.

För dödsfall på grund av arbetet har de efterlevande rätt till ersättning. Men Metall upptäckte för några år sedan att många änkor efter metallarbetare inte fått någon ersättning alls. Då granskades dödsfall 1986-91, nu gör Metall en ny undersökning:

– Det handlar om summor mellan cirka 14 000 –50 000 kronor, säger Metalls arbetsmiljöombudsman Lars-Erik Folkesson.

Dels gäller det ersättning för arbetsskada från försäkringskassan, dels från TFA (trygghetsförsäkring vid arbetsskada). För att få ersättning från TFA måste cancern ha konstaterats innan man fyllt 70 år, en gräns Metall vill ta bort.

– Mesoteliom (cancer i lungsäcken) kan man bara få via jobbet. Där tycker vi att åldersgränsen bör tas bort i TFA, och vi har gjort en framställan om detta, säger Lars-Erik Folkesson.

– För lungcancer anser vi att gränsen åtminstone bör höjas till 75 år.

Problemet är att cancer från asbest tar lång tid att utveckla, ibland trettio- fyrtio år. Därför upptäcks den ibland inte förrän efter pensionen.

– Dessutom är det så att många arbetare inte vet att de jobbat med asbest, säger Anders Berglund. Han är läkare på Arbetarskyddsstyrelsen och drev på 1970-talet tillsammans med Metall kravet på förbud mot asbest.

– När läkarna frågar svara man nej, och de efterlevande vet naturligtvis inte mer. Det gör att den officiella statistiken är missvisande. Den visar för låga siffror både i Sverige och andra länder.

Anders Berglund påpekar att asbesten fortfarande orsakar cirka 150 cancerfall årligen i Sverige. Ungefär hälften i mesoteliom (som är obotligt), ungefär hälften lungcancer, där dödligheten inte är lika hög.

Genom undersökningen räknar Metall med att också få bättre information om sambanden mellan arbete och cancer. Mesoteliom kan bara kan fås genom jobbet. Men för många andra cancerformer ifrågasätts sambanden.

– Vi skall även se på mag- och tarmcancer för att leta efter nya samband, exempelvis om dessa cancerformer är vanligare på vissa orter än andra. Gör vi sådana upptäckter kommer vi – eller kanske forskare – att gå vidare.

Eventuella upptäckter har inte bara betydelse i Sverige. Så förbjöds exempelvis asbest i Frankrike först 1997, vilket fick Kanada – som är stor exportör av asbest – att dra Frankrike inför världshandelsorganisationen WTO.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?