Industriarbetarnas tidning

Ny metallbas på Rönnskärsverken

31 augusti, 2000

Lars ”Sulle” Sundström valdes nu i eftermiddag till ny klubbordförande för de 600 metallarna på Rönnskärsverken. Han tar över efter Bengt Markstedt som avgick i början av sommaren. Markstedt motiverade sin avgång med det låga intresset för facklig verksamhet bland arbetarna på Rönnskär, vilket ledde till stor uppmärksamhet i fackliga kretsar och i media.
– Jag ser också bristen på engagemang som ett problem, säger Lars Sundström. Men jag och resten av styrelsen har hopp om framtiden. I annat fall skulle vi inte ställa upp.

Han vill inte säga något om styrelsens planer men han nämner arbetet med att utveckla jobben och lönesystemet på Rönnskär. Det arbetet har redan börjat och kommer förhoppningsvis att engagera fler anställda.

Det var inte helt lätt att få Sundström att ställa upp. Han tvekade och funderade ett bra tag innan han sa ja till valberedningens förslag.

– Det är ett stort steg att bli ordförande för över 600 metallare. Man måste vara rätt tuff. Det kan ryka ordentligt ibland. Men jag har å andra sidan varit med så länge.

– Nu blir det fackligt på heltid och dagtidsarbete. Det är en omställning för mig som jobbar skift. Jag och min familj är vana vid att jag arbetar sju dagar och är ledig fem.

Lars Sundström är 36 år och har jobbat på Rönnskärsverken i Skellefteå sedan 1983. Innan han blev vald till ordförande var han ledamot i klubbstyrelsen och vice huvudskyddsombud.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om Bengt Markstedts uppmärksammade avhopp i början av sommaren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.