Industriarbetarnas tidning

Den röda vägen till de nya jobben

12 september, 2000

Skrivet av

Svensk arbetarrörelse söker en ny politik för fler industrijobb. Till Emilien i norra Italien vallfärdar nu delar av svensk arbetarrörelse för att finna en ny näringspolitisk modell.

I nya numret av Dagens Arbete, som kommer ut i dagarna, beskrivs den modell ska fungera som framtidsalternativ till den amerikanska. I det röda Emilien i Italien är facket starkt och lönerna höga. Ändå växer de små industriföretagen.

I Emilien har både den politiska och fackliga arbetarrörelsen spelat en viktig roll i att få småföretagen att samarbeta och inte bara konkurrera.

I början av 70-talet var Emilien en slumrande region som knappast bedömdes någon lysande framtid. Men på 70-talet vände det. Småföretagen – i synnerhet inom tillverkningsindustrin – ökade sin andel av sysselsättningen. De blev allt mer produktiva, tekniskt avancerade och effektiva.

Småföretagen var också bättre skickade än de stora byråkratiska företagen att möta marknadens krav på flexibilitet.

De mindre företagen ger i dag jobb åt miljoner fler arbetare än på 70-talet. När det tidiga 90-talets depression lamslog världsekonomin minskade de större italienska företagen med 600 000 jobb – samtidigt som de mindre ökade med 400 000.

När vi i Sverige på några få 90-talsår förlorade 20 procent av industrijobben ökade stora delar av Emiliens tillverkningsindustri sysselsättningen med 4-9 procent.

Förre Scania-arbetaren och metallombudsmannen Berra Åhnberg är politiskt sakkunnig på näringsdepartementet. Där kommer han bland annat att jobba med den regionala utvecklingen.

– Det finns mycket att lära av Emilien. Där finns en öppenhet mellan företagen som gör att de kan samarbeta och därför ofta kläcker nya idéer ihop. Idéer föds ofta ur samarbete och självtillit. De vågar testa sina nya idéer.- Sverige kan facket stimulera en liknande utveckling genom att – på det här området – vara en medspelare, inte i första hand motspelare. När jag var ombudsman i Södertälje fick jag ofta spela rollen som brygga mellan småföretag och det där kan vi fortsätta utveckla inom facket.

För att närmare bekanta sig med den framgångsrika industrimodellen kommer Metalls lokalombudsmän nu i höst att besöka Emilien.

Läs mer i dokumentet Röd väg till nya jobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.