Industriarbetarnas tidning

En bildskärm är en bildskärm

7 september, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Begreppet ”grafisk bildskärm” omfattar även sådana bildskärmar som används vid redigering av rörliga bilder, analoga eller digitala. Det har EG-domstolen slagit fast.

Målet gällde en klippare vid Westdeutscher Rundfunk i Siegen som ansåg att de fyra bildskärmarna på hennes arbetsplats kan ses som ”arbetsstationer med bildskärmsutrustning”. Sådana arbetsstationer ger rätt till avbrott i arbetet, enligt EU:s regler för arbetsmiljön.

Arbetsgivaren förnekade att arbetsmiljödirektivet kunde gälla, eftersom klipparens arbete gällde rörliga bilder. Enligt arbetsgivaren hade klipparen till uppgift att ”betjäna en maskin”. Arbetsmiljödirektivet gäller inte sådana arbetsuppgifter.

Domstolen slår fast att begreppet ”grafisk skärm” ska ges en vidsträckt tolkning så att det även gäller skärmar för visning av rörliga bilder, analogt eller digitalt. Domstolen underkänner samtidigt arbetsgivarens försök att beskriva klipparens arbete som något slags maskinpassning.

Domstolen ger klipparen rätt till avbrott i bildskärmsarbetet, antingen för att utföra andra uppdrag eller för tio minuters paus varje timme. Dessa rättigheter finns i arbetsmiljödirektivet 90/270

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.