Industriarbetarnas tidning

Fler får 80 procent från a-kassan

7 september, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Högsta ersättningen från a-kassan ska öka med 200 kronor om dagen. Det lovade statsminister Göran Persson på LO-kongressen.Höjningen sker i två etapper, sommaren 2001 och årsskiftet 2001/02.

I dag är den högsta ersättningen från a-kassan 80 procent av den tidigare inkomsten, dock högst 580 kronor om dagen. Den arbetslöse som tidigare tjänat mer än 15 950 kronor i månaden får mindre än 80 procent av den tidigare lönen i ersättning.

När högsta ersättningen höjs med 200 kronor till 780 kronor innebär det att inkomsttaket höjs till 21 450 kronor i månaden. Upp till den inkomsten blir ersättningen 80 procent av den tidigare lönen.

Enligt regeringens förslag ska det högre taket bara gälla de 100 första dagarna av arbetslösheten. Därefter ska taket åter sänkas till dagens nivå.

En vanlig gissning är att 40 procent av alla löntagare har inkomster över dagens tak 15 950 kronor i månaden. Dessa 40 procent får mindre än 80 procent i ersättning om de blir arbetslösa.

Omkring 90 procent av akademikerna i Saco har inkomster ovanför dagens tak; Saco förbereder därför en tilläggsförsäkring som ska ge 80 procent upp till inkomster på 40 000 kronor. Premien ska variera med inkomsten, från 80 till närmare 200 kronor i månaden.

För närvarande ligger 90 procent av Metalls medlemmar över inkomsttaket. När taket höjs till 21 450 kronor kommer endast 10 procent av metallarna att slå i taket; 90 procent kommer att få de utlovade 80 procenten.

– Vi var snubblande nära en fattigdomsförsäkring, säger Rose-Marie Hodann, chef för Metalls a-kassa.

– Höglönegrupper var i full färd med att köpa sig en egen försäkring.

Omkring 40 procent av Industrifackets medlemmar har inkomster som ligger över det nuvarande taket.

– Men efter den utlovade höjningen kommer praktiskt taget alla att rymmas under taket, säger Ray Olsson, chef för Industrifackets a-kassa.

– Högre tak är naturligtvis välkommet. Men våra medlemmar skulle ha större nytta av att kompensationsgraden 80 procent höjdes. Det är bara de högst avlönade som har glädje av takhöjningen, medan en höjning av de 80 procenten skulle komma alla lågavlönade under taket till del.

Omkring 90 procent att Pappers medlemmar har idag inkomster över taket. Efter takhöjningen skulle andelen sjunka till 60 procent.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger a-kassans chef Rigmor Eklind. Men om arbetslöshetsförsäkringen ska göra skäl för beteckningen ”inkomstbortfallsförsäkring” borde det högre taket gälla under hela ersättningsperioden 300 dagar, inte bara under de 100 första dagarna.

– En risk med alltför låg ersättningsnivå är att höglönegrupper genomför egna lösningar. Det vore olyckligt om arbetslösa i olika grupper lever på olika villkor.

Omkring 50 procent av grafikerna tjänar mer än dagens tak, 15 950 kronor i månaden. Efter höjningen till 21 450 kronor, blir det bara 10 procent som inte får ut 80 procent i ersättning.

– Det är väl så viktigt att höja kompensationsnivån till 90 procent, säger Sonia Sommerfelt, chef för grafikernas a-kassa.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.