Industriarbetarnas tidning

Hot om skadestånd gav Nina jobbet tillbaka

22 september, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Mot att slippa rättegång och skadestånd på 120 000 kronor har Svebab i Skene tagit tillbaka uppsägningen av arbetsskadade Nina Donner.
– Jobbet är viktigare än pengarna, tycker hon själv.

Vardagen rullar nu på som vanligt för Nina Donner. Hon går till sin arbetsplats sedan tio år, brandslangstillverkaren Svebab, jobbar sin halvdag och kämpar mot tröttheten hon får av en ständigt värkande nacke resten av dagen.

Konflikten med hennes uppsägning har tärt extra på krafterna.

– Jag har egentligen inga krafter över för sånt här. Jag har nog med min värk. Jag förstår dem som inte orkar slåss för sin rätt. Egentligen orkar inte jag heller. Jag är helt slut efter det här.

Det var i början av året som Svebab ansåg sig tvungen att minska personalstyrkan med två personer. Anledningen var att man förlorat en viktig kund.
En person sa upp sig själv. Den enda som då varslades upp uppsägning var Nina Donner, trots att hon inte var långt ifrån sist anställd.

Hennes arbetsgivare motiverade detta med att hon hade en halvtidstjänst. Vd Leif Arthursson beklagade att Nina tog det hela personligt. Till Dagens Arbete sa han:

– Hon har skött sitt jobb utmärkt. Men det är halvtidstjänsten vi inte kan ha kvar. Vi har erbjudit Nina Donner att gå upp på heltid men hon kan ju inte jobba mer på grund av sin skada.

– Våra jurister på Saf säger att vi kan göra så här utan att gå förbi turordningen.

Facket hade en annan åsikt och menade att Nina blev uppsagd av personliga skäl för sin skada i nacken som klassats som arbetsskada. I sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen krävde Industrifackets jurist att Nina skulle få jobbet tillbaka och 120 000 kronor i skadestånd. Men nu har en frivillig uppgörelse gjorts. Nina Donner får behålla jobbet mot av Arbetsdomstolen inte tar upp fallet.

– Det känns bra, tycker Nina Donner.

– Rätt ska vara rätt. Man ska inte kunna göra hur som helst med folk. Och jobbet är viktigare än skadestånd. För vem skulle ha anställt mig och de inte ens vill ha mig här?

Nina Donner tycker att hon fått bra stöd av sina arbetskamrater. Hon tycker inte heller att cheferna tittat snett på henne – även om hon inte fått något direkt ursäkt heller.

Vd Leif Arthursson har inte ändrat uppfattning i sak. Han anser fortfarande att han har rätt att ta bort en halvtidstjänst om han behöver, oavsett turordning.

– Men vi är ett litet företag och i dagsläget hade vi inte orkat med en rättegång. Vi har helt enkelt inte tid och resurser, säger han.

– Självklart var skadeståndets belopp en orsak till förlikningen. Vi kommer att göra nollresultat i år, så 120 000 kronor hade varit kännbart.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]