Industriarbetarnas tidning

’Metallarbetarna är värda ett bra arbetsliv’

5 september, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Hon har gjort en snabb karriär, kom till förbundshuset för bara tre år sedan och har aldrig arbetat som metallarbetare.

– Jag förstår att många undrar, vad det är för konstig människa de anställt, konstaterar Birgitta.

Birgitta Lanér kom till Metall direkt från ABF, där hon arbetat som regional facklig studiesekreterare. I botten har hon en akademisk examen i bland annat engelska och tyska. Sedan har hon arbetat som arbetsförmedlare, arbetsmarknadssekreterare i Tomelilla kommun, servitris, vårdbiträde, sytt sockor på en strumpfabrik samt levt i en avtalslös tillvaro på en skrivbyrå – utlånad till olika företag.

Där började Birgittas fackliga engagemang.

– Jag lyckades få Handelstjänstemannaförbundet att teckna avtal för oss och blev klubbordförande på skrivbyrån. Vi fick reglerad arbetstid och rejäla lönelyft. Det var en härlig tid.

Förbundsledningens Stig Marklund anger Birgittas erfarenhet av kompetensutveckling, arbetsmarknadspolitik, politiska kunnande och språkkunskaper som starka skäl till utnämningen av henne till förbundssekreterare.

– Hon tillför viktigt kunnande till den metallerfarenhet som redan finns i ledningen. Man kan inte stirra sig blind på att folk inte hållit i en skiftnyckel, säger han.

Intresset för bildning går som en röd tråd genom Birgittas liv och bakgrund. När hon ska berätta om sin bakgrund börjar hon med farfar som var handikappad och därför fick en predikantutbildning bekostad av metodistkyrkan. Farmor var städhjälp och bekostade en lärarutbildning för sin son. Mamma började som piga hos Olof Palmes farmor och utbildade sig – tack vare komvuxreformen – till lärare vid 50-årsåldern.

– Den bakgrunden och min farfars och morfars agitation gjorde att jag blev socialdemokrat tidigt. Jag har varit politiskt aktiv hela mitt vuxna liv.

När hon fick frågan om förbundssekreterarjobbet bad Birgitta om ett dygns betänketid. Hon behövde grubbla på tre frågor:

– Vilka är arbetsuppgifterna? Vad anser övriga i förbundsledningen om mig? Vad säger de anställda på sekretariatet som jag blir chef över?

Sen antog Birgitta utmaningen. Vad blir hennes viktigaste uppgift?

– Att verka för att Metalls medlemmar får rätten till både ett bra liv och ett bra arbetsliv. Att lyssna.

Metalls förre förbundssekreterare Ulla Lindqvist valdes till LO:s andre vice ordförande på LO-kongressen i går (måndag).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.