Industriarbetarnas tidning

Metallbasen spår gemensamt industrifack

22 september, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Metalls förbundsordförande Göran Johnsson tror på ett gemensamt industrifack med tjänstemännen och civilingenjörerna.
– På sikt måste det bli så och jag är inte ett skvatt rädd för den processen, säger han i en intervju med Dagens Arbete inför avtalsrörelsen.

Det handlar om fem eller tio år, men kan gå fortare, menar Göran Johnsson. Utvecklingen måste ske underifrån, betonar han.

– Vi kommer att få spännande diskussioner på kommande metallkongresser om det här ämnet. Vi har redan haft motioner om ökat samarbete med tjänstemännen.

I den kommande avtalsrörelsen ska Metall om igen samarbeta med Civilingenjörsförbundet, CF och Svenska Industritjänstemannaförbundet, Sif. Sedan 1993 har Metall tågat in till arbetsgivarföreningen, Verkstadsindustrierna, VI, tillsammans med tjänstemännen och ingenjörerna och haft mer eller mindre likartade krav.

Det samarbetet har lett till att de tre förbundens centrala kollektivavtal fått allt fler likheter.

– Den utvecklingen kommer att fortsätta. Vi kommer att få mer lika avtal. På det lokala planet kommer vi att få se gemensamma avtal med tjänstemännen. Vi får allt mer likartade arbetsuppgifter. Det kommer att bli svårt att dra gränserna,. förklarar Göran Johnsson.

Utvecklingen mot ett nytt slags fack är alltså oundviklig och då ska inte fackföreningarna uppträda som bromskloss, enligt metallordföranden.

– Vi bildades för att avskaffa klassamhället. När det då sker genom ett närmande mellan de olika yrkesgrupperna inom industrin, ska inte vi hindra klassamhällets avskaffande för att bevara vår egen existens. Vi ska inte titta i backspegeln utan framåt.

Göran Johnsson talar om allt mer likartade arbetsuppgifter. På flera arbetsplatser, till exempel ABB och Ericsson, samarbetar metallklubbarna med de andra fackklubbarna om gemensamma avtal. Där är metallarbetet avancerat och kräver högutbildade anställda.

Men det finns fortfarande en hel del tempoarbeten inom Metall som utförs av lågavlönade och utslitna metallarbetare – skulle de känna sig hemma i ett samarbete med tjänstemännen? Skulle civilingenjörerna känna solidaritet med lågutbildade tempoarbetare?

– Vi kommer aldrig att släppa solidariteten med dem som inte har marknaden i ryggen. Frågan om hur vi kan prioritera dem som har de sämsta villkoren kommer alltid att vara viktig för Metall. Du kan inte skita i den som tjänar 10 000 kronor mindre, bara för att du har fått chansen.

– Om det blir så att de stängs ute i en facklig organisation i framtiden, hoppas jag att de ställer till ett jäkla liv. Om de drivs till att bilda ett eget fackförbund, så har vi misslyckats, konstaterar Göran Johnsson.

Vad händer med LO när Metall knyter allt starkare band med tjänstemannafacken?

-LO och TCO kommer också att slås ihop. Det är jag säker på. Vi kan inte ha ett utökat samarbete i verkligheten och sedan ha federationer som lever ett slags overheadliv.

Göran Johnsson menar att det är samma verklighet som drev fram avtalssamarbetet mellan Sif, CF och Metall. De tre förbunden har arbetsmarknadens kanske tuffaste motpart, VI. När arbetsledarnas organisation ”Ledarna” släppte sitt centrala kollektivavtal hade Metall inget annat val än att slå sig ihop med tjänstemännen.

– Om Sif och CF skulle slå in på samma linje som Ledarna och släppa de centrala kollektivavtalen då skulle Metall försvagats.

– Verkstadsindustrierna har en långsiktig strategi bort från centrala avtal och de är envetna. De representerar företag som är ute och krigar på världsmarknaden och är lika tuffa när de ska kriga med oss. Men vi har skolats i samma miljö och ger oss inte så lätt.

I en eventuell sammanslagning med tjänstemännen har Metall mycket att komma med, eftersom Metall generellt har en starkare ställning på lokal nivå, än tjänstemannafacken. Det är därför Göran Johnsson inte räds en sådan utveckling. Dock tror han inte att ett gemensamt fack kommer att uppstå under hans aktiva tid i Metall. Han går i pension om drygt fem år.

– Så fort går det knappast. Men man vet aldrig. Det är ju inte jag som bestämmer över den utvecklingen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.