Industriarbetarnas tidning

Pappers belönar Majgull Axelsson

26 september, 2000

Skrivet av

En författare, en poet och en bokhandlare och en författare. Majgull Axelsson, Thomas Dahlberg och Matts Nilsson. Där har ni några av årets kulturstipendiater inom Pappers.
Majgull Axelsson har blivit ”Aprilhäxan” med hela svenska folket. Denna hennes förra bok blev en stor succé och fick många läsare. I hennes nya, Slumpvandring, bildar pappersbruket i Hallstavik fond för historien och detta är denna lösliga men ändock koppling till bruksmiljön som Pappers kulturkomitté valt att nu belöna. De menar att Majgull alltid ställer sig på de svagares sida. Framför allt har hon genom sina reportage, dokumentärer och skönlitterära verk beskrivit utsatta barn och kvinnors situation med världen som perspektiv.

Majgull Axelsson själv är både överraskad och tacksam för priset – även om genom åren tillhör några av de mest prisade. Hon har tidigare belönats för sina skrivartalanger från många håll och dessutom fått Augustpriset.

Thomas Dahlberg från avdelning 52 Örebro får sitt stipendium för sin omfattande gärning inom kulturlivet inom Örebro. Han skriver poesi (diktsamlingen Lexi con cora, 1997), spelar bluesrock och deltar bland annat i länsteaterns arbete.

Matts Nilsson är ordförande i avdelning 74 Jönköping och har i drygt ett års tid drivit bokhandeln Röda Rummet i Torpa.

Matts är glad för att hans inopportuna arbete att i dessa dagar driva en bokhandel med socialistiska förtecken uppmärksammats av förbundet.

I prismotiveringen framhålls att bokhandeln under det gångna året också utvecklats till ett kulturcentrum. Utställning av konst, diskussions-och poesiaftnar tillhör nu de återkommande inslagen.

Majgull Axelsson får 15 000 kronor plus en statyett föreställande den arbetare, cellulosaarbetaren av Per Nilsson-Öst, som står staty uppe i Iggesund. Thomas Dahlberg och Matts Nilsson får 8 000 kronor var plus statyetten.

Tre andra medlemmar i Pappers får kulturella stimulansbidrag på vardera 3 000 kronor.

John Bentzen avdelning 63 i Mölndal uppmuntras att fortsätta skriva texter och komponera musik. Ingrid Pettersson, från avdelning 96 Gruvön, får sitt stipendium för att få möjlighet att förkovra sig vidare som keramiker och textilkonstnär. Patrik Hult från avdelning 167 Östrand uppmuntras också till fortsatt musicerande med sin grupp Tin-Tin.

Två kulturbidrag delas också ut. Avdelning 146 Norrsundet får 10 000 kronor för att bland annat kunna förstora upp gamla bilder till en historisk utställning. Dubbelt så mycket, 20 000 kronor, får eldsjälen Per-Arne Staaf i avdelning 64 Långed.

Ett nästan tio år långt arbete med att skriva arbetarnas och industriernas historia i Mustad och Långed har resulterat i historiken ”Vid Kungsådrans flöde”. Två böcker på sammanlagt 992 sidor och 223 foton. Orter som Katrineholm/Mustadfors och Långed i nuvarande Dals Långed, Tisselskog, Baldersnäs, Dingelvik och Enet får samtliga sin historia belyst.

Per-Arne Staaf får bidraget för att kunna sprida boken brett bland medlemmar och ortsbor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.