Industriarbetarnas tidning

S-grupp kartlägger Arbetets framtid

1 september, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Sparbanksdirektören Anders Sundström, som sitter i socialdemodemokraternas verkställande utskott, har numera stöd av en informell arbetsgrupp i ansträngningarna att rädda tidningen Arbetet. I gruppen ingår bland andra Erik Nylén, tidigare chef för Tidningarnas Telegrambyrå och därefter konsult åt Svenska Dagbladet.- Jag har valt att inte berätta vilka som arbetar med den här saken, säger Anders Sundström.

Troligen ingår socialdemokraternas tidningsguru Lennart Låftman samt någon ledande person från partiets ekonomiavdelning i gruppen.

Gruppens första uppgift är att kartlägga juridik och ekonomi kring lokalerna, pressen och annan utrustning som behövs för att framställa morgontidning på papper och sprida nyheter på nätet. Kartläggningen ska vara klar måndag 11 september.

Ett specialuppdrag för arbetsgruppen är att förhindra LO-kongressen att fatta sådana beslut som försvårar en rekonstruktion av tidningen.

Redan på kongressens första dag står mediefrågorna på dagordningen. Det finns farhågor för att någon av Arbetets vänner då driver fram en votering om LO:s stöd till tidningen. Om kongressen säger nej till ett sådant förslag kan den nya LO-ledningen känna sig förhindrad att ge stöd till en nysatsning.

Om kartläggningen visar att det kan vara ekonomiskt realistiskt att ge Arbetet en nystart ska gruppen sy ihop ett nytt bolag under september månad. Så lång frist ställer konkursförvaltaren upp på.

Om nya ägare inte går in med nytt kapital under september läggs tidningen ner för gott.

Arbetets personal är varslad om uppsägning. Flertalet grafiker, omkring 80 personer, har dock kvar jobbet. De är anställda vid Arbetets dotterbolag Framtiden, som äger pressen och som ännu inte gått i konkurs.

Mycket talar för att en nystartad Arbetet måste koncentrera sig på den lokala marknaden, som utgörs av industri- och broområdet närmast Malmö. Tidningen måste drastiskt minska kostnaderna för personal, lokaler och tryckning.

Ove Persson, som är ordförande i den stiftelse som ägde det tidningsbolag som gått i konkurs, tror det blir svårt att trycka Arbetet hos någon konkurrent.

– Jag betraktar det som uteslutet att trycka tillsammans med någon annan morgontidning. Då skulle den tidningen lägga sig efter oss, det är helt orimligt.

Persson tillägger dock att han ”inte prövat frågan, den prövas av andra”.

I en sådan prövning ingår att uppskatta hur många sportläsare som faller bort vid tidigare pressläggning, och hur många miljoner det skulle vara värt att behålla dessa läsare.

Industrifackets avdelning i Malmö beslutade häromdagen att köpa aktier för 200 000 kronor i Arbetet om det blir en rekonstruktion.

– Vi söker inte vinst, men vi behöver ett språkrör, kommenterar ombudsman Tommy Borg.

Pengarna kommer inte från höjda medlemsavgifter. Om Arbetet rekonstrueras ska avdelningen sälja ut en del av sina nuvarande värdepapper.

Läs mer:
Arbetet överlever LO-kongressen
Arbetet i konkurs
Metall kan stödja Arbetet
Erbjud Arbetet gratis
Arbetets styrelse kollar kassan
Arbetet anar lösning

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?