Industriarbetarnas tidning

Dåligt filter orsak till olyckan

10 oktober, 2000

Dammolyckan vid Aitikgruvan berodde på att fel material använts i det filterlager som ska dränera dammväggen. Det är innehållet i en preliminär utredningsrapport som presenterades i dag (00-10-10).
Filtret släppte inte igenom vattnet på rätt sätt, vilket minskade dammväggens stabilitet. Haveriet i början av september i år uppstod när den mindre damm som skiljer sandmagasinsdammen från klarningsdammen brast. Sandmagasinsdammen tar hand om sand- och vattenavfallet från anrikningsverket. Klarningsdammen är nästa led i kedjan som renar vattnet innan det går tillbaka för återanvändning till anrikningsverket eller släpps ut som överskottsvatten.

När dammen brast rann runt en miljon kubikmeter vatten och en mängd sand ned från sandmagasinsdammen till klarningsdammen. Det höga vattentrycket i klarningsdammen gjorde att en säkerhetsfunktion utlöstes. Stora mängder vatten släpptes ut via bäckar till Kalixälven och andra älvar i Norrbottens älvsystem.

Utredningen visar alltså på brister i bygget av dammen. Det finns däremot inget som pekar på att någon slarvat eller gjort något misstag.

Efter olyckan kritiserades Boliden för att det tog så lång tid innan haveriet upptäcktes. Den aspekten tas också upp i utredningen. Men Boliden har direkt efter olyckan dragit egna slutsatser, säger miljöchefen vid Boliden Svenska Gruvor, Manfred Lindvall:

– Vi har ändrat på våra rutiner. Vid larm från nivåvakten (ett tekniskt instrument) måste någon gå ut och göra manuell inspektion. Det är nytt. Men vi har regler sedan tidigare om att ronder ska göras flera gånger per natt.

– Just den natten som olyckan hände var det mycket tät dimma. Ronderna gick inte att fullfölja. Under de förhållandena kan det vara farligt att röra sig ute på smala dammvägar.

Manfred Lindvall berättar att den nya damm som håller på att byggas ska innehålla en optisk fiber som mäter ändringar i vattenflödet.

Utredningen är än så länge preliminär. Endast två av fyra oberoende konsulter har lämnat delrapporter. I slutet på november ska nästa redovisning av utredningen hållas inför länsstyrelsens tillsynsmyndighet och Bolidens representanter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?