Industriarbetarnas tidning

Facklig kritik mot Perstorpaffär

5 oktober, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Industrifacket är mycket kritiskt till Industrikapitals planerade köp av Perstorp.
– Jag hoppas vid Gud att de stora ägarna stämmer styrelsen, säger Industrifackets klubbordförande Bo Berggren – som själv sitter i styrelsen.
De anställda på Perstorp svävar återigen i ovisshet om vad som ska hända med företaget. I förra veckan kom Perstorp med en vinstvarning. Det fick företagets planerade köpare, riskkapitalbolaget Industrikapital, att dra tillbaka sitt ursprungliga bud. En händelse som väckt stor uppmärksamhet i affärspressen och nyhetssändningarna.

– Man pratar om att det är så synd om aktieägarna, men glömmer att fem tusen anställda berörs, säger Hans Palmqvist, utredare på Industrifacket.

Han är mycket kritisk till Industrikapitals planer på att köpa Perstorp.

– Det är sorgligt att Sveriges sista kemiindustri blivit en lekstuga för riskkapitalister. De är inte alls intresserade av att bygga en kemiindustri. De vill ha snabba pengar. Vi har sett förut att det är så riskkapitalbolagen agerar.

I Perstorp, där företaget har cirka 1600 anställda, har turbulensen lett till oro bland de anställda. Det säger Industrifackets klubbordförande Bo Berggren. Han har redan tidigare kritiserat Industrikapital som tilltänkt ägare.

– Deras sätt att jobba kan vara kul ett tag för den som vill göra snabba pengar. Men Perstorp är ett så grundmurat företag att vi inte ska leka med sådana gubbar.

Han är också djupt besviken på Perstorps styrelse. Därför hoppas han att de storägare som anmält Industrikapital till Aktiemarknadsnämnden också ska stämma Perstorps styrelse. Som han själv sitter med i.

– Det vore en fröjd att sitta på de anklagades bänk med de höga herrarna. Jag har alltid trott att jag skulle vara i sämre sällskap om jag kom till tingsrätten, säger Bo Berggren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.