Industriarbetarnas tidning

Facklig protest mot bankomatavgifter

31 oktober, 2000

Skrivet av

Varken Metall, Pappers eller Industrifacket har i dag planer på att omplacera sina pengar i Föreningssparbanken.- Men vi hoppas att banken tar protesterna mot bankomatsavgifterna på allvar, säger företrädare för de tre förbunden.

Bankens planer på att avgiftsbelägga automatuttagen har mötts av protester från hela landet. Folk har inte glömt åren när staten och skattebetalarna fick gå in och rädda banker på löpande band. Sen dess har småkunderna dessutom tvingats ut på gatan för att göra sina uttag av den egna lönen – uttag som nu banken planerar att ta ut avgifter på.

– Avgifter för den här typen av tjänst är helt galet, säger Pappers ekonomichef Robert Lundberg. Jag hoppas att de tänker om och fattar att det är ett brott mot gällande principer. I det här läget ska det räcka med att vi som förbund vädrar vårt missnöje.

Tänker Pappers annars placera om de pengar som går genom Föreningssparbanken?

-Nej. Jag hoppas att det räcker med våra synpunkter på att vi tycker att de handlar fel

Metall är en storkund hos Föreningssparbanken.

– Vi hämtar inte ut våra pengar i automat, säger Metalls ekonomichef Hans Olsson. Frågan om vi ska placera om några pengar utifrån den bevekelsegrunden har därför inte diskuterats i vår styrelse.

Men precis som Robert Lundberg hoppas han att banken ska besinna sig. Men framhärdar banken i sina planer kan också Metall tänka sig att agera.

– Går banken emot medlemmarna och den allmänna opinionen, kan detta bli en kongressfråga för oss, menar han. Vi tycker självklart att banken tar ett felaktigt beslut om de inför avgifter.

Från Industrifackets sida krävs ett klart och tydligt besked från Föreningssparbankens sida om hur det blir med avgifterna.

– Vi företräder vanliga löntagare med vanliga inkomster, säger förbundets ordförande Leif Ohlsson. Många av dem bor i landsorten och har redan drabbats av stora försämringar i bankservicen.

– Därför, säger han, måste bankerna en gång för alla inse att det finns gränser för bankkundernas tålamod.

Inte heller Industrifacket har i dagsläget några planer på att ompröva förbundets placeringar i banken.

– I stället hoppas vi på en bra dialog med banken om våra medlemmars rätt till bra service.

Metalls ekonomichef Hans Olsson ser ett problem i att ingen bank i dagsläget vill hantera löntagarnas pengar – annat än som transaktioner.

– Jag tycker att det är sunt att folk reagerar, men har samtidigt svårt att se alternativen.

– Ingen vill sköta den praktiska penninghanteringen. För många kommer den tjänsten att hamna hos Konsum- och ICA-butiker. De har dessutom bättre öppethållande.

Att LO skulle starta en bank i egen regi är inte heller en självklar lösning. Några bankkontor kan knappast LO finansiera och allt talar för att det i sådana fall skulle bli en bank på nätet. Då kvarstår ändå problemet med kontantutbetalningarna.

Robert Lundberg noterar att ”många kloka medlemmar” redan i dag sätter in pengar på bensin-och mathandlarkort.

– Något sånt tror jag inte att vi som förbund behöver uppmana till. Eftersom LO-kunderna är de fattigaste kanske det är så att Föreningsbanken inte vill ha våra medlemmar som kunder?

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?