Industriarbetarnas tidning

Industrikrav på högre lön

30 oktober, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Den allokemiska industrin är först ut i avtalsrörelsen av Industrifackets branscher. Lönekraven ligger helt i linje med LO:s och industrins nivåer: 3-3,8 procent.
Det allokemiska avtalet omfattar 25 000 medlemmar i branscherna plast, gummi, färg och läkemedel och är Industrifackets största. I slutet av oktober överlämnades kraven till arbetsgivarparten Almega.

Förutsatt att kraven går igenom innebär 3,8 procent i genomsnitt 650 kronor mer i månaden.

Ramarna för avtalskraven sattes först genom det så kallade industriavtalet, den avtalsplattform som facken inom industrin kommit överens om och därefter av LO-förbundens samordnade avtalskrav.

Kraven är:3 procents löneökningar för alla.Om det finns avtalade lägsta löner ska de höjas med 3,8 procent.Lägsta semesterlön höjs med 50 kronor per dag till 862 kronor.15 timmars kortare arbetstid per år efter givna branschmässiga förutsättningar. Kostnaden för en sådan förkortning ska motsvara 0,8 procent i löneökning.Ett annat krav är sänkt övertidsutag. Idag kan arbetsgivaren beordra 200 timmars övertid per person och år innan dispens måste sökas. Industrifacket vill att det taket sänks till 100 timmar.

Industrifacket utgångsbud är ett ettårigt avtal. Det nuvarande är treårigt.

– Korta avtal ligger i vårt intresse till skillnad från arbetsgivarna som vill ha långa avtal för att veta vad de har att räkna med i planeringen, förklarar Kurt Walther, avtalssekreterare på Industrifacket.

– Men kan vi lösa vissa principiella frågor kan vi tänka oss en längre avtalstid.

De principiella frågorna gäller främst arbetsmiljö, kompetensutveckling och kortare arbetstid.

– Vi måste få bättre ordning på arbetsmiljön på arbetsplatserna, säger Kurt Walther.

– När det gäller kompetensutevcklingen tänker vi fortsätta med duva-jobbet och stärka upp det lokalt.

(Duva står för Det utvecklande arbetet).

Industrifacket slår också ett slag för jämställdheten och vill ha in i avtalet att det på arbetsplatsen ska undersökas om det finns omitiverade löneskillnadet mellan kvinnor och män. Analysen ska göras innan de lokala löneförhandlingarna.

Någon överhettning i högkonjunkturens kölvatten är Kurt Walther inte orolig för. Han tror inte att kraven på löneökningar ute på arbetsplatserna ska skena iväg som för tio år sedan, trots arbetskraftsbrist och fulla orderböcker på många håll.

– Våra klubbar vill ha huvuddelen av löneökningen i centrala avtal. Jag tror medlemmarna ser vad man fått i reell ökning de senaste åren och förstår vad som händer om inflation och ränter stiger.

– Men det gäller att alla i samhället tar sitt ansvar.

Det nu gällande allokemiska avtalet löper ut sista januari 2001. Nästa avtal på tur är det kemiska som löper ut en månad senare än det allokemiska.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.