Industriarbetarnas tidning

Industrin saknar CNC-operatörer

25 oktober, 2000

Skrivet av JOHANNA KRONLID

Industrin slukar CNC-operatörer. På de senaste fem åren har AMS utbildat minst 30 000 operatörer. Ändå är bristen fortfarande stor i hela landet.
– Statsmakterna måste underlätta rörligheten på arbetsmarknaden, säger Lars Skoglund, chef för Verkstadsindustriernas arbetsmarknadsavdelning.

Någonting stämmer inte i statistiken över arbetslöshet i Sverige. I vissa delar av Sverige är arbetskraftsbristen extra svår. Till exempel Skåne och Småland. Samtidigt har Småland över 1 200 arbetslösa metallare och den småländska industrin söker 156 människor. Skåne har 2 041 arbetslösa metallare.

Det finns cirka 18 000 arbetslösa metallarbetare i Sverige. Samtidigt är antalet lediga platser drygt 2 000 i verkstadsindustrin. Och arbetsgivarna klagar ständigt över att de inte hittar folk.

Har industrin för höga krav?

-Nej, industrin anställer inte längre folk kollektivt till verkstäderna. Det är bra att arbetsgivarna numera söker individer, rätt CNC-operatör, som passar för arbetsuppgifterna, i stället för fem operatörer vilka som helst, säger Lars Skoglund.

Glappet mellan industrins behov och de arbetslösas möjligheter handlar inte så mycket om rätt utbildning som om läge. Människor kan inte flytta hur lätt som helst till jobben. De kan heller inte pendla, menar Skoglund.

– Människor har inte råd att veckopendla, eller ens dagspendla. Skattelättnaderna måste stärkas för dem som pendlar till arbetet.

Kan inte företagen betala för de anställdas resor?

– Det tänkandet hör mer hemma i den gamla statarmiljön än i dagens samhälle. Det är statsmakternas sak att se till att folk har råd att ta sig till arbetet.

Bristen på verkstadsfolk har ältats sedan mitten av 1980-talet. Ändå finns det fortfarande inte tillräckligt med utbildat folk. Leena Kyhlros på Metall tror att det delvis beror på att arbetsmarknadsutbildningen varit fel inriktad.

– Det har nog inte alltid varit så att utbildningarna koncentrerats på behovet på arbetsmarknaden, säger hon och påpekar att en del av de arbetslösa som registrerats som metallarbetare egentligen inte tillhör metallbranschen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.