Industriarbetarnas tidning

Kortsiktig syn på övertid oroar facket

19 oktober, 2000

Skrivet av ELISABET HOFF

Övertiden har ökat markant i delar av svensk industri. I vissa fall mer än vad lagen tillåter. Det oroar Industrifacket som befarar en ny våg av förslitningsskador.
Stora delar av svensk industri går för högtryck. Arbetslösheten sjunker och bristen på arbetskraft ökar. Många företag är frivilligt eller ofrivilligt hårt slimmade och tar till övertid för att hinna med.

På allt fler företag måste nu facket dra i nödbromsen.

I trakterna runt Jönköping, Vetlanda och Gnosjö är trenden med stora övertidsuttag tydlig. Så har det varit i två, tre år nu. Särskilt i gummi- och plastindustrin.

– Vi har haft flera förhandlingar på företag som spräckt ramarna. Det gäller både små och stora företag, säger Marie Johansson, ombudsman på Industrifacket i Jönköping.

En del företag har missat att söka dispens. Andra har högre uttag än vad både kollektivavtal och arbetstidslag tillåter. Marie Johansson hoppas att det beror på ren okunskap från företagens sida.

– Företagen har plockar ut så mycket övertid som möjligt så länge de kan. När de sen insett att de måste börja nyanställa finns inget folk att få, säger Marie Johansson.

Effekterna på hälsan syns redan, anser Marie Johansson.

– Både de korta och långa sjukskrivningarna ökar, vilket inte är så konstigt. I framtiden kommer de höga övertidsuttag att synas på arbetsskadorna. Och värst kommer kvinnorna att drabbas.

Men övertiden är oftast ojämt fördelat på fabriksgolven.

– Chefen vet vilka han kan fråga, vilka som alltid svarar ja, säger Marie Johansson.

– Ofta vill de själva jobba över så mycket som möjligt. Men det finns också de som inte törs svara nej. Särskilt på mindre företag.

Ojämnheten kan också bero att personer med vissa kunskaper behövs mer än andra. Så är det exempelvis på Forsheda utanför Värnamo som tillverkar tätningar för bland annat avloppssystem och bilindustrin. Där är det en grupp på 10-15 personer som toppar övertidsstatistiken.

– Så här har det varit i flera år nu utan att företag gjort något åt det, säger Anders Claesson ordförande för klubben, som blivit betydligt mer restriktiv med dispenser på över 200 timmar.

Klubbens krav är att flera personer ska utbildas och få samma specialkompetens som dagens nyckelpersoner, för att på så sätt fördela övertiden på flera personer. Men hittills har företaget skyllt på att det inte finns tid för utbildning när produktionen går för fullt.

– Nu börjar företaget att förstå problemet. Vi har goda förhoppningar att kunna lösa detta under nästa år eftersom det kommit in nytt folk i ledningen. Vi ska också tillsammans titta på den ökande sjukfrånvaron.

Men det är inte bara företaget som ska övertygas. Många anställda, särskilt de unga, ser i övertiden sin chans att tjäna en rejäl hacka extra.

– De tycker att facket motarbetar dem, berättar Anders Claesson. Hur mycket vi än förklarar är det några som ändå inte förstår. Ändå handlar 200 timmar om fem extra arbetsveckor på ett år.

Forsheda har under året nyanställt cirka 35 personer till produktionen och har nu en arbetsstyrka på 410 personer.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.