Industriarbetarnas tidning

Kritik mot nya turordningsreglerna

11 oktober, 2000

Efter årsskiftet blir det möjligt för företag med upp till tio anställda att undanta två personer från turordningsreglerna. Det beslutade riksdagen i dag (00-10-11) med knapp majoritet. Förslaget att införa en möjlighet för de anställda att överklaga undantagen röstades ned.
– Den här förändringen slår hål i hela anställningsskyddslagen, säger LO:s kanslichef Erland Olauson som tidigare var chef på LO-TCO Rättsskydd.

Ändringen av lagen om anställningsskydd har kritiserats från många håll. Metalls Göteborgsavdelning har under dagen delat ut flygblad till mer än 22 000 metallare. I flygbladet står det att miljöpartiet sviker arbetarna eftersom partiet drivit igenom förändringen med stöd av de borgerliga partierna.

Den nya regeln gäller för uppsägningar på grund av arbetsbrist. Den innebär att företagen kan undanta två personer som har särskild betydelse för företagens fortsatta verksamhet. Det är arbetsgivarens egen tolkning av ”särskild betydelse” som gäller och det är också han som kan välja vilka som uppfyller de kraven. Den enda möjligheten att pröva undantagen rättsligt är att hävda att de strider mot andra lagar, till exempel diskrimineringslagarna.

Erland Olausson menar att lagen i dag garanterar en viss rättssäkerhet för anställda genom kraven på saklig grund. Alla uppsägningar av personliga skäl, och avskedanden, kan överklagas. Arbetsdomstolen kan avgöra om det finns saklig grund eller inte. Uppsägningar på grund av arbetsbrist kan inte överklagas, men det finns turordningregler som ger skydd mot godtycke. Arbetsgivaren kan inte fritt välja vem som ska sluta.

Den nya lagregeln urholkar just det här skyddet, menar Olausson. Han nämner ett exempel som berör miljöpartiet som drivit frågan om undantagen hårdast:

– Ta till exempel en anställd som är miljöaktivist. Han kanske kritiserar företaget för olika saker, pratar med myndigheter och är allmänt besvärlig för företaget. Med den här ändringen av las är det ganska lätt att undanta anställda så att miljöaktivisten får sluta i stället för någon annan med kortare anställningstid.

Erland Olausson pekar också på att det sedan tidigare finns möjligheter i lagen att undanta personer med särskilda kvalifikationer. Den möjligheten utnyttjas ofta genom att företagen förhandlar med facket och att man tillsammans kommer överens om vilka som ska undantas. Endast i tre-fyra fall (sedan lagen kom till i mitten på sjuttiotalet) har oenighet om vem som ska undantas avgjorts i Arbetsdomstolen.

Den nya lagen omfattar alla företag med högst tio anställda.

– Det får märkliga följder. Det kan skapa en broms för företag att växa och bli fler än 10 anställda. Samtidigt förstår jag inte varför just den här frågan är så viktig för småföretagen. Det finns andra problem.

– Varför talar ingen om småföretagens underläge i förhållande till de stora företagen? I lagstiftningen behandlas de små företagen som jämställda med de stora. Detta trots att stora företag har hela arméer med affärsjurister bakom sig när de gör upp sina kontrakt.

– Väldigt många småföretag är till exempel underleverantörer till Volvo. De är ekonomiskt helt utlämnade.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.