Industriarbetarnas tidning

Metall säger ja till plattform

4 oktober, 2000

Skrivet av

Metall ansluter sig till industrifackens gemensamma avtalsplattform. Metalls avtalsråd ställde sig på onsdagen enhälligt bakom plattformen som bland annat kräver reallöneökningar och kortare arbetstid.

160 metallarbetare från hela landet och från ett tiotal olika avtalsområden samlades i Stockholm för att diskutera upplägget inför den kommande avtalsrörelsen.

Avtalsrådet hade ingen större svårighet att säga ja till den avtalspolitiska plattform som tidigare Industrifacket ställt sig bakom. Metall blev det andra förbundet som antog plattformen.

LO-förbunden Livs, Skogs och trä samt Pappers kommer liksom Sif och CF att inom kort ta ställning till plattformen.

* Lönerna ska höjas med 3 procent. Metall vill dessutom höja de lägsta avtalslönerna höjs med minst 3,8 procent och lägsta semesterlön med minst 5,8 procent.- En höjning av lägsta semesterlön ger ett värdefullt tillskott för de lågavlönade, säger Göran Johnsson, Metalls förbundsordförande. Det märks direkt i deras plånböcker.

* Arbetstiden förkortas med ytterligare 15 timmar per år – det kostar 0,8 procent av löneutrymmet.- Lägg därtill de 40 timmar vi redan uppnått och vi har gott och väl uppnått hälften av det mål på 100 timmar kortare arbetstid vi satt upp.

– Däremot säger avtalsrådet klart och tydligt nej till att släppa det lokala inflytandet över arbetstidens förläggning.
Om regeringen skulle besluta om en generell arbetstidsförkortning med LO:s modell – fem extra semesterdagar – som grund innebär det ingen nackdel för metall, anser Göran Johnsson.

– Nej då, den modellen skulle funka med vår.

I övrigt kräver Metall:

* Minst en veckas kompetensutveckling om året för alla anställda som dessutom ska ha rätt till en personlig utvecklingsplan. Man ska också få veta vilken kompetensutveckling som behövs för att kunna höja sin lön.

* Förebyggande företagshälsovård åt alla. På varje arbetsplats ska arbetstidernas och arbetsorganisationens inverkan på arbetsmiljön analyseras.
·
* Omotiverade löneskillnader mellan kvinnor och män ska justeras. Diskriminering på grund av utländsk härkomst ska bekämpas. Och havandeskapslönen bör ersättas av en föräldraersättning som även omfattar män

* Inga visstidsanställningar ska vara kortare är en månad. EG-direktiven om visstids- och deltidsanställningar ska uppfyllas.

* Inhyrning av arbetskraft bör begränsas till vissa tillfällen. Till exempel när företaget behöver extra arbetskraft vid arbetstoppar eller när företaget drabbats av oförutsägbar frånvaro. Metall vill inte att företag ska kunna säga upp anställda för att sedan hyra in personal till samma arbetsuppgifter.

Metall utgår från ett ettårigt avtal.- Men erbjuds vi ett tillräckligt bra innehåll kan vi tänka oss ett längre avtal, säger Göran Johnsson.

Johnsson tycker inte att industrifackens avtalsplattform stör LO:s samordning. Visserligen underlättas inte processen inom LO, men det materiella innehållet borde tilltala resten av LO-förbunden, säger han.

-Löneökningstakten ligger i nivå med Europa, vi prioriterar de lågavlönande och en fortsatt förkortning av arbetstiden. Det borde resten av LO-förbunden kunna ansluta sig till.

Men industrin måste gå först, säger Johnsson.

– Jag hoppas att ett stort industriavtal blir normgivande för resten av avtalsrörelsen i Sverige. Den konkurrensutsatta sektorn måste vara löneledande.

Avtalskraven kommer nu att behandlas vidare och konkretiseras av förhandlingsdelegationerna. Senast den sista oktober ska Metalls förhandlingsdelegationer inom verkstadsavtalet, stål- och metall, Almega och gruvavtalet ha lämnat över de konkreta avtalskraven till motparterna på arbetsgivarsidan. Avtalen löper ut den sista januari 2001.

Före årsskiftet överlämnas avtalskraven för ytterligare tre avtalsområden – Samhall, bilverkstäderna och smidesverkstäderna.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.