Industriarbetarnas tidning

Metall vill stoppa inhyrning av uppsagda

19 oktober, 2000

Skrivet av

19 anställda förlorade sina jobb på grund av arbetstbrist. Samtidigt anlitades ett bemanningsföretag som övertog de uppsagdas jobb. Bemanningsföretaget rekryterade dessutom bland de uppsagda.

Det som hände vid Evox-Rifa i Gränna fjol blir nu en avtalsfråga på högsta nivå.

Inför avtalsrörelsen kräver Metall att man inte ska få säga upp personal på grund av arbetsbrist för att sedan hyra in personal för samma arbetsuppgifter.

– Bra om Metall kan stoppa det här, säger Catharina Berlin, metallklubbens ordförande vid Evox-Rifa i ränna.

– Det här är ett väldigt fult sätt att bli av med folk och det får bara inte hända en gång till. Man känner sig helt överkörd.

Evox- Rifa med 180 anställda tillverkar kondensatorer till elektronikindustrin. När företaget i höstas sa upp 19 metallarbetare hade orderingången sjunkit och företaget hävdade att det rådde arbetsbrist.

Men innan uppsägningstiden gått ut anlitades bemanningsföretaget Empleo. Klubben kunde inte gå med på att de uppsagdas jobb togs över av ett bemanningsföretag. Om arbetsbrist inte längre råder bör företaget återanställa de som sagts upp, enligt lagen om anställningsskydd, ansåg klubben.

Företaget hänvisade till att man var inne i ett förändringsarbete och därför var i tillfälligt behov av 10 inhyrda arbetare.

I dag har antalet inhyrda stigit till ett 40-tal. Platschefen Lars-Göran Stenberg förklarar varför.

– Vi är fortfarande inne i ett stort förändringsarbete med tunga investeringar. Vi måste upp i produktion under de närmaste åren, annars klarar vi inte konkurrensen från låglöneländerna.

Evox-Rifa, som drabbades hårt av Ericssons nedläggning i Norrköping, försöker investera sig ur en kris.

– Vi kommer att minska på personalen när de nya maskinerna är igång. Då drar vi ner på antalet inhyrda, säger Stenberg.

Att det som hände i Gränna i fjol nu hamnar på förhandlingsbordet i årets avtalsrörelse är ett tecken på att Metall ser allvarligt på det som inträffat (ett liknande fall uppmärksammades också på Brovex i Stockholm).

– Det är en oerhört viktig moralisk fråga, säger Göran Wiström, chef för Metalls avtals- och arbetsrättsenhet.

– Det är även en viktig arbetsrättslig fråga. Lagen om anställningsskydd och återanställningsrätten fungerar inte om vi inte kan motverka möjligheterna för arbetsgivarna om de som exemplet Gränna vill vidta liknande åtgärder.

– När ärendet i Gränna dök upp såg vi inga utvägar i varken avtalet eller i lagen om anställningsskydd. Därför anser vi att de företag som hyr in arbetskraft i första hand ska återanställa den personal som är uppsagd och inte plocka in bemanningsföretag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.