Industriarbetarnas tidning

Metalls fastighetsaktier ökar i värde

9 oktober, 2000

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

För ett år sedan satsade Metall drygt en halv miljard kronor på aktier i fastighetsbolaget Wihlborgs. Därmed hade Metall placerat en tiondel av strejkkassan i ett och samma bolag.Säljare var ett antal andra LO-förbund. Metall betalade omkring 25 procent över börskursen.

Trots det förhållandevis höga inköpspriset har Metalls Wihlborgsaktier ökat i värde med närmare 50 procent det gångna året.

Tur eller skicklighet?

– Vi gjorde affären därför att vi betraktade Wihlborgs som ett bra bolag som var undervärderat på börsen, säger Metalls ekonomichef Hans Olsson.

– Vi trodde för ett år sedan att kursen påverkades av ägarförhållandena i Wihlborgs. Då fanns röststarka A-aktier jämsides med de ”vanliga” B-aktierna. Byggbolaget Peab hade stort inflytande, medan de fackliga ägarna strävade åt olika håll.

– I dag är A-aktierna och Peab ute ur bilden. De fackliga ägarna är numera endast två, vi och Kommunal. Och vi drar åt samma håll!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.