Industriarbetarnas tidning

Misstänkt nazist stoppas i Metall

6 oktober, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

En misstänkt nazist har stoppats från att bli medlem i Metall. Själv nekar mannen till att vara nazist. Han funderar i stället på att överklaga beslutet hos förbundsstyrelsen.
Den 24-årige mannen pekades i vintras ut som anordnare av en nazistisk julfest i kårhuset i Vänersborg. Dessutom avslöjades att han suttit i styrelsen för Högskolan i Trollhättan-Uddevalla. Efter skriverierna tog mannen ett studieuppehåll och började i somras arbeta på Saab.

Där har han inte ansökt om medlemskap i Metall förrän i förra veckan. Han bad då inte bara om att få bli medlem, utan förklarade också att han ville ha fackliga uppdrag. Men metallklubben släppte inte in honom. Där har man under en längre tid känt till mannens politiska åsikter.

– Vi fick tips ganska omgående när han dök upp här i somras, sen har vi hållit ögonen på honom, säger Paul Åkerlund, verkstadsklubbens ordförande.

Metall centralt kopplades in. Metalls informationschef Anders Ferbe uppger att han samlat in uppgifter om mannen från flera håll, bland annat från polis och brottsförebyggande rådet. Enligt Ferbe tyder allting på att mannen är en ledande person i nazistiska kretsar, och att han bland annat är aktiv i att värva unga medlemmar.

Men det finns ett problem, som inte funnits när Metall tidigare uteslutit fyra nazister. Den här mannen förnekar de uppgifter som kommit fram om honom. Anders Ferbe träffade den utpekade 24-åringen igår och fick inga erkännanden.

– Det gör det naturligtvis oerhört komplicerat. Men de uppgifter vi fått fram, och hans glidande svar på frågor om till exempel demokrati, gör att jag är tämligen säker på att han inte hör hemma i Metall, säger Anders Ferbe.

Anders Ferbe har dock upplyst 24-åringen om att Metalls förbundsstyrelse är villig att ompröva beslutet. Mannen har två veckor på sig att överklaga och komma in med uppgifter som tyder på att han tagit avstånd ifrån högerextremismen. Och till Dagens Arbete säger 24-åringen att han kan komma att överklaga. Han förnekar också att han är nazist, men vill i övrigt inte säga mycket.

Kallar du dig själv demokrat?

– Det kan jag inte kommentera just nu.

Varför vill du vara med i Metall?

– Det är självklart att jag vill det, det handlar om solidaritet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?