Industriarbetarnas tidning

Oenighet runt garanterade löneökningar

9 oktober, 2000

Samordningen inom LO fortsätter. Under ett styrelsemöte i dag (00-10-09) enades LO-facken om att gå vidare i försöken att samordna sina avtalskrav.
Detta trots att det fortfarande råder olika meningar runt det förslag som LO:s avtalssekreterargrupp tagit fram.

Styrelsemötet är det första efter förra veckans motsättningar runt industrifackens avtalsplattform. Under mötet i dag diskuterades ett förslag som LO:s avtalssekreterare arbetat fram.

Förslaget liknar industrifackens plattform med krav på höjda semesterlönegarantier och högre lägsta löner. Löneutrymmet anges till 3,8 procent, vilket också ligger nära plattformen.

Men på en punkt skiljer sig förslaget från industrifackens modell. Flera av LO:s förbund vill ha garanterade lönehöjningar i kronor och ören, vilket saknas i plattformen.

Nivån är LO-facken inte överens om. Om garantin ska gälla alla eller olika grupper beroende på löneläget är en annan fråga som diskuteras.

Under nästa styrelsemöte 23 oktober ska ett ändrat förslag från LO:s avtalssekreterare presenteras. Ytterst är det LO:s repskap den 27 oktober som spikar de gemensamma avtalskraven.

Industrifackets ordförande Leif Ohlsson säger till Dagens Arbete att han tror mer på ett lösare LO-dokument som anger en samsyn vad gäller reallönehöjningar och kompetensutveckling. Gemensamma krav i form av ett garanterat kronpåslag (garanterad lönehöjning) tror han inte på.

– Vi satsar på det utvecklande industriarbetet och löner som följer kompetensen. Vi kan inte avsätta en viss del av löneutrymmet till garanterade höjningar. Vårt arbete för att få bort monotona jobb och dålig arbetsmiljöer i sig en låglönesatsning.

Samtidigt säger Leif Ohlsson att han tror att LO-facken kan enas om gemensamma krav.

Både Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman och Leif Ohlsson menar att industrins plattform är spikad vad gäller deras förbund. Metalls avtalsråd och Industrifackets överstyrelse har sagt sitt. Det finns inga planer att ändra något utifrån diskussionerna inom LO. Men går det då att kombinera industrifackens plattform med gemensamma LO-krav på en garanterad lönehöjning?

– Den saken vill jag inte kommentera, säger Anders Tiderman.

Malte Eriksson, ordförande för Grafikerna som inte ingår i industrifackens samarbete, säger till Dagens Arbete att han är relativt optimistisk efter dagens styrelsemöte:

– Samordningen fortsätter, trots att vi har olika uppfattningar på en del punkter. Själv tycker jag att det är bra att krontalspåslag finns med i avtalssekreterarnas förslag. Det är viktigt med garanterade lönehöjningar som gäller alla.

Industrifackens plattform innebär bland annat att lönerna ska höjas med 3 procent, lägsta lönerna höjs med 3,8 procent och lägsta semesterlön med 5,8 procent. Plattformen har kritiserats utifrån låglönesatsningarna.

Den lägsta semesterlönen, eller balkongtillägget (uppkallat av före detta metallordförande Leif Blomberg som syftade på dem som inte har råd med något annat än att sitta på balkongen under semestern) berör endast en liten del av industrifackens medlemmar. Runt 1,5 procent av Metalls medlemmar inom verkstadsavtalet har så låga löner (cirka 13 000 kronor i månaden 1999) att deras semesterlön påverkas av garantin. Samma gäller lägsta lönerna.

Plattformen gäller de fackförbund som undertecknat industriavtalet: Metall, Industrifacket, Pappers, Livs, Skogs och Träfacket, Sif och CF.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?