Industriarbetarnas tidning

Risk för ettåriga avtal

10 oktober, 2000

Skrivet av

Det nya förslaget till arbetstidsförkortning kan leda till ettåriga avtal i den kommande avtalsrörelsen. Det i sin tur innebär att fackförbunden får svårt att driva igenom principiellt viktiga frågor – som kompetensutveckling.

Den bedömningen gör Anders Tiderman, Metalls avtalssekreterare.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att i ettåriga avtal endast ger löneökningar.

Avtalsrörelsens förutsättningar har förändrats. Det är inte arbetstidsförkortningen som ställer till de största problemen i avtalsförhandlingarna. Värre är det med tankarna på förändring av semesterlagen och begränsningen av övertiden.

– Arbetstidsförkortningen går att räkna på och enligt förslaget ska ju arbetsgivarna dessutom kompenseras. Konsekvenserna blir att arbetsgivarna inte kan bedöma kostnaderna för ett längre avtal. Det går inte att förutse de närmaste åren.

– Frågan är om arbetsgivarna kommer att acceptera en lång avtalsperiod, när man inte vet vad som händer.

Vid sidan om reallöneökningar har de fackliga huvudkraven handlat om kompetensutveckling, arbetstidsförkortning och förbättrad arbetsmiljö.

Metalls linje hittills har varit att ställa upp på en längre avtalsperiod – på villkor att arbetstiderna kortats och kompetensutvecklingen preciserats i avtalet. Nu blir det kanske i stället arbetsgivarna som drar sig från en längre avtalsperiod. Det innebär i sin tur att Metall får svårare att driva igenom principiellt viktiga frågor som till exempel kompetensutveckling.

Tiderman ser fördelar med lagstiftning om arbetstidsförkortningar.

– Lagar har ju den fördelen att de träffar alla. Kravet om lagstiftning hade ändå kommit förr eller senare, även om jag tidigare gjorde bedömningen att de politiska positionerna varit så låsta i frågan att jag trodde att frågan skulle ligga nere till nästa val. Även om det är glädjande att TCO, LO och Saco enats om ett förslag kompliceras avtalsrörelsen, anser han.

– Vi vet redan innan att arbetsgivarna är extremt emot en lagstiftning. Naturligtvis komplicerar lagförslagen avtalsrörelsen.
.
Kurt Wahlter, Industrifackets avtalssekreterare har ännu inte läst förslaget från LO, TCO och Saco.

– Men vad jag förstått förändrar förslaget ingenting för oss. Vårt mål är 100 timmars kortare arbetstid och vi är fast beslutna att fortsätta på den vägen. – Vi är beredda att avsätta 0,8 procent av löneutrymmet för att korta arbetstiden.

Karl-Olov Stenquist, förhandlingschef vid VI, Sveriges verkstadsindustrier är irriterad på förslaget.

– Det är många önskelistor just nu, lite väl många bud.

– Förslaget innebär att en helt ny typ av regler införs när det gäller att ta ut ledighet. Och det blir inte enklare med de nya reglerna.

– Hittills har vi kunnat lösa det i samförstånd ute på företagen, mellan den anställde och arbetsgivaren. Nu bryter vi den modellen och det tror jag är olyckligt för alla parter.

I förslaget sägs att arbetstidsförkortningen ska vara kostnadsneutral de två första åren. En sänkning av arbetsgivaravgiften ska finansiera en timmes arbetstidsförkortning vardera året. Men Karl-Olof Stenquist underkänner uträkningen.

– Siffrorna stämmer inte. Den sänkning av arbetsgivaravgiften som har nämnts täcker knappast hela kostnaden för arbetstidsförkortningen.

Sveriges verkstadsindustrier föredrar att parterna gör upp om förkortad arbetstid, utan inblandning av politiska beslut.

– Frågan bör lösas i den process som redan är igång och den bör lösas på de enskilda företagen.

Göran Swanström är avtalsansvarig för massa-och pappersindustrin på Skogsindustrierna..

– Min allmänna känsla är att tonläget känns igen från 1970-talet. Företagen ska vara en försörjningsinrättning där de anställda ska kunna komma och gå som de vill.

– Än allvarligare är att förslaget andas ett förbud för människor att jobba övertid i ett läge där vi snart har en situation med brist på arbetskraft. Det finns en okänslighet för vad som egentligen behövs.

– De signaler vi fått från Pappers är att de vill fortsätta utveckla arbetstidskontona med de valmöjligheter som finns. Det är därför hemskt viktigt att vi får klarlagt vilka spelregler som gäller innan avtalsrörelsen kommer igång.

Lennart Olovsson, Pappers avtalssekreterare säger att förslaget inte påverkar förbundets avtalskrav.

– Min bedömning är att den förkortning som föreslås går att hantera i våra arbetstidskonton.

Sune Ekbåge, Pappers förbundsordförande tillägger:
.
– De svar jag fått på mina frågor i LO:s styrelse är att en kommande lag ska vara dispositiv. Det vill säga att om parterna på vårt område är överens om hur en arbetstidsförkortning ska se ut, kan vi också bestämma om det själva.

Tommy Andersson är avtalssekreterare på Grafiska fackförbundet Mediafacket vars avtalsrörelse startar först i slutet av nästa år. Grafiska välkomnar förslaget från LO, TCO och Saco.

– Det rimmar helt med våran syn på arbetstidsförkortning. Nu får vi bara hoppas på att den genomförs snabbt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.