Industriarbetarnas tidning

’Slöa’ arbetare på hemlig lista

26 oktober, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Stämplade av företaget som slöa, dåliga på svenska eller misstänkt gravida. I samband med hårda förhandlingar om visstidsanställda har Metall kommit över SCI:s lista med anteckningar om anställda.
Sven-Åke Andersson, ombudsman på Metalls avdelning i Motala, är mycket kritisk mot SCI i Motala. Enligt honom har företaget satt i system att utnyttja visstidsanställningar. Över 300 personer åker in och ut i företaget på korta anställningar. Men alla kommer inte tillbaka när företaget nyanställer.

Enligt Andersson är det två kategorier som stoppas. Dels personer som företaget dömt ut på sin svarta lista. Dels personer som arbetat i över elva månader och som ska ha rätt till en fast anställning om de får förlängd visstidsanställning.

Redan förra året började Metall i Motala misstänka att företaget satt visstidsanställningarna i system. I februari i år kom ännu ett exempel på det. 300 personer fick lämna företaget, med löfte om att komma tillbaka när orderingången ökade igen.

Återanställningar började nästan omedelbart. Men alla fick inte komma tillbaka. Under våren fick Metall tag på en lista med 70 namn på anställda som stoppats. På listan hade företaget antecknat saker som ”slö”, ”likgiltig”, ”dålig svenska”, ”med barn?”.

Efter att facket samtalat med företaget, lovade SCI att bättra sig och återanställa alla nästa gång. Därför väntade Metall med att offentliggöra listan. Men företaget har, enligt Metall, inte visat några tecken på att vilja förbättra sig.

I somras fanns det utöver de 600 fast anställda också 100 visstidsanställda kvar på företaget. De slängdes ut i augusti. På exakt samma dag som avdelningen och verkstadsklubben gick en utbildning om hur visstidsanställningar kan hanteras.

– Det var en ren provokation mot facket att skicka iväg folk den dagen. Det gjordes med hänvisning till att de var anställda till en viss tid eller till när det inte fanns arbete, säger Sven-Åke Andersson.

I september började SCI åter att anställa. Och fortfarande anställs inte de som, enligt anställningsskyddslagen (Las), ska ha rätt till tillsvidareanställning eller de som hamnat på den svarta listan. Men nu har Metall fått nog av att tiga och vänta på att företaget ska leva upp till sina löften om förbättringar.

– Är det så att företaget anser sig vara seriöst ska det följa Las, säger Sven-Åke Andersson.

SCI:s personalchef Kjell Larsson är inte intresserad av att diskutera kritiken mot företaget:

– Vi har tillsatt en intern utredning. Resultatet av den ska vi diskutera med facket. I övrigt har jag inga kommentarer.

Vad gäller utredningen?

– Allmänt och om den här listan. Men jag har inga kommentarer.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.