Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivare stämmer grafiker

17 november, 2000

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafikerna kör wellmaskinen för långsamt, anser arbetsgivarna.

Grafiska Företagens Förbund, GFF, stämmer 25 anställda på Förenade Well i Brännögård för ”maskning”.

Wellmaskinens hastighet har minskat sedan den 23 oktober, från normala 210 meter i minuten till cirka 150, skriver GFF i sin stämningsansökan.

De 25 grafikerna, som arbetar skift på maskinen, är stämda personligen. De riskerar att få betala 2 000 kronor vardera i skadestånd till sin arbetsgivare.

Även GF stäms på ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor samt på ett ej uträknat belopp för uteblivna leveranser. GF ska ha underlåtit att påtala för sina medlemmar det olagliga i att ”maska”.

På förbundet ställer man sig frågande till stämningen. För ett par veckor sedan fick ombudsman Thomas Suneson ett samtal från GFF om Förenade Well. Suneson ringde då upp klubbordföranden på Förenade Well och förklarade att förbundet aldrig kan stödja någon eventuell olaglig aktion.

– Min absoluta uppfattning är att vi som facklig organisation har gjort det vi ska, nämligen att göra klart att om det skulle förekomma någon maskningsaktion kan förbundet inte stödja någon sådan, säger förbundets ombudsman Thomas Suneson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.