Industriarbetarnas tidning

Avskedande kritiseras av Aktiespararna

30 november, 2000

Skrivet av

Nu reagerar Aktiespararna mot turerna i Klippanägda Lessebo.
– Det hittillsvarande agerandet har knappast stärkt Klippans ställning på marknaden, säger Gunnar Ek på Sveriges Aktiesparares riksförbund.

Han är mycket kritisk till att styrelseordföranden och störste aktieägaren i Klippan AB, Jan Bernander, gick ut och avskedade Pappers lokale ordförande i Lessebo. Även om avskedandet nu återtagits, så har Bernanders agerande sått split mellan ledning och de anställda.

– Det är ytterst ovanligt att sånt här inträffar i marknadsnoterade företag och nästan alltid olämpligt, menar Gunnar Ek.

Ek, som själv suttit med på flera av Klippans bolagsstämmor de senaste åren, konstaterar att Jan Bernander inte alltid är ”mannen med det varliga handlaget”.

– I längden håller det inte att gå för hårt och tufft fram, särskilt inte på bruksorter som ofta har sin egen kultur.

Med Jan Bernander som i praktiken arbetande styrelseordförande, har Klippankoncernen inte fått det lyft som aktieägarna förväntat sig. Och de är många, men små.

– Kursen har i princip halverats, säger Gunnar Ek.

Jan Bernander äger i dagsläget själv drygt 30 procent av aktierna i Klippan. SPP, Finlito och privatpersonen Bengt Eriksson är med sina två-tre procent vardera de största ägarna vid sidan om Bernander. Resten av aktierna är utspridda på småsparare.

– Med Jan Bernander som ny huvudägare är det i praktiken han som har det fulla ansvaret. Jag kan bara för alla de andra ägarnas skull hoppas att han ska vända företaget i framgång.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.