Industriarbetarnas tidning

Avtal på gång på Volvo

24 november, 2000

Skrivet av

20 dagars förskottssemester, max 150 timmars övertid och ersättning för övertid och OB i procent. 2 300 metallarbetare vid Volvo lastvagnar i Skövde får ett helt nytt avtal efter årsskiftet, ett medarbetaravtal lika för arbetare och tjänstemän.

– Ett principiellt viktigt avtal, det första i sitt slag, kommenterar Anders Tiderman, Metalls avtalssekreterare.

Skövdeavtalet blir inte minst viktigt när Metall nu i pågående avtalsrörelsen ska diskutera en modernisering av verkstadsavtalet med arbetsgivarna.

– En del av nedmonteringen av det gamla klassamhället, säger Lars Ask, Metallklubbens ordförande vid Volvo i Skövde.

– Nu får arbetare och tjänstemän äntligen lika anställningsvillkor.

Klubben och företaget är överens, men avtalet är ännu inte undertecknat. Så sent som på fredagen satt klubben och förhandlade in i det sista om olika texter i avtalet.

Största framgången för metallarna är, enligt Ask, att OB- och övertidsersättningarna betalas ut i procent. Tidigare har man, i likhet med riksavtalet, betalat ut ersättningarna i ett fast belopp. Nu kommer den som tjänar mer att få mer i OB- och övertidsersättning än den som tjänar mindre.

OB-ersättningen kommer för övrigt att bakas in i skiftformstillägget. Fördelen är att ersättningen därmed betalas ut i förskott då den blir en del av den fasta månadslönen.

Övertidsarbetet begränsas till 150 timmer mot tidigare 200 timmar – en anpassning till tjänstemannaavtalet.

I det nya avtalet garanteras metallarna 20 dagars förskottssemester och kompetensutveckling. Däremot anges ingen miniminivå på antalet utbildningstimmar.

Vägen till det nya medarbetaravtalet har varit lång. En segsliten historia som började i efterspelet av 1995 års avtalsrörelse. Metallklubbarna krävde vinstdelning medan företaget ville ha flexibla arbetstider och medarbetaravtal i utbyte.

Klubbarna och företaget kom överens att ett medarbetaravtal skulle förhandlas fram och testas på två arbetsplatser – Volvo lastvagnar i Skövde och Volvo Aero i Trollhättan. . I Trollhättan är parterna ännu inte klara.

Skövdeavtalet ska nu godkännas av Metalls förbundsstyrelse och överstyrelsen i Sveriges verkstadsindustrier, VI. Skälet till det är att Skövdeavtalet avviker från verkstadsavtalet.

När ABB i början av 90-talet tecknade medarbetaravtal inom några av sina dotterbolag var det med verkstadsavtalet som grund.

Efter 1998 års avtalsrörelse skrev parterna in i riksavtalet att lokala avvikelser från verkstadsavtalet får göras om de centrala parterna godkänner den lokala överenskommelsen.

Arbetsgivarna försökte i början av 90-talet få tillstånd lokala uppgörelser vid sidan av riksavtalen. Facken har sagt ja till gemensamma medarbetaravtal – facken talar hellre om moderna avtal – och inför 1998 års avtalsrörelse försökte metall teckna ett riksomfattande medarbetaravtal..

Det har funnit många knäckfrågor. Inte minst om OB- och övertidsersättningarna ska utgå i fasta belopp eller i procent. Men också vilket inflytande det lokala facket ska ha över lönesättningen. Metallarna har ett mycket starkare lokalt inflytande över lönesättningen än tjänstemännen. Ett lokalt inflytande som tjänstemännen till och med då och då strejkat för.

Arbetsgivarna har försökt få avtal där arbetarna övertar tjänstemännens individuella lönesättning där chefen ensidigt bestämmer lönerna.

För att få metallklubbar intresserade av att diskutera medarbetaravtal har
arbetarna lockats med bättre anställningsvillkor (OB- och övertidsersättningar, arbetstider, permissioner). Men då har arbetsgivarna i gengäld krävt att klubbarna ger upp det lokala inflytandet över lönesättningen. Vilket inte arbetsgivarna lyckats med.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.