Industriarbetarnas tidning

Benny vann mot Klippan

30 november, 2000

Skrivet av

Förhandlingarna sprack. Nu blir Pappers sparkade ordförande i Lessebo ett fall för Arbetsdomstolen.
Sent i går kväll skildes de centrala parterna utan att kunna nå en uppgörelse. Både Pappers förhandlare Bengt Jansson och hans motpart Göran Swanström på Skogsindustrierna var överens i sak. Det finns ingen arbetsrättslig grund för att att avskeda Lesseboordföranden Benny Karlsson.

Företaget meddelade under gårdagen dessutom att man drar tillbaka varslet om uppsägning. Oavsett vad som händer i Arbetsdomstolen är alltså den frågan ur världen.

Men den formella uppgörelsen stupade på skadeståndsfrågan. Klippankoncernens styrelseordförande och störste ägare, Jan Bernander, vägrade helt enkelt att gå med på Pappers skadeståndskrav.

Det var Bernander som under mycket uppmärksammade former gick ut i pressen och anklagade Benny Karlsson för jäv, korruption och allmänbedrägligt uppträdande.

I gårdagens centrala förhandling tvingades Jan Bernander backa på punkt efter punkt. Men Pappers krav på skadestånd för den behandling blev för mycket och därmed sprack uppgörelsen

– Jan Bernander var inte beredd att betala en endaste krona, säger Pappers förhandlingsombudsman Bengt Jansson.

Han bekräftar att de centrala parterna var överens om att ett skadestånd skulle betalas ut.

– Min motpart Göran Swanström har gjort ett fantastiskt jobb. Han har gjort vad man kan kräva och lite till. Att han inte sen kunde få med Bernander på skadeståndsdelen är bara att beklaga.

I Arbetsdomstolen hamnar arbetsgivarna i Skogsindustrierna i en delikat sits. Hur ska de kunna fortsätta företräda Jan Bernander i arbetsdomstolen när de är överens med Pappers om att de arbetsrättsliga grunderna för ett avskedande inte finns?

– Min förhoppning är att de väljer att inte göra det, säger Bengt Jansson.

Allt tyder på att han får rätt.

– Det här är en viktig principfråga som jag inte kan fatta beslut om som enskild tjänsteman, säger Göran Swanström, förhandlare på Skogsindustrierna

Han medger dock att chanserna är små att Skogsindustrierna fortsättningsvis står bakom Jan Bernander.

När frågan kommer upp i Arbetsdomstolen vet ingen.

Benny Karlsson är förstås lättad över att ha fått sitt arbete tillbaka. Och hedern likaså.

– Utan stödet från förbundet, medlemmarna och sympatibevisen från hela landet hade jag varit helt knäckt i dag, säger Benny Karlsson. Leden har slutits.

– Samtidigt känner jag besvikelse över bruksledningens tystnad i den här affären.

Bengt Jansson instämmer.

– Jag är besviken att vi inte nådde ända fram. Benny har fått jobbet tillbaka och är i mina ögon rentvådd. Däremot blir jag inte klok på Jan Bernanders agerande. Det måste nu i hans fall bara handla om prestige.
Läs mer:
’Benny har utsatts för ett övergrepp’
Hundratals slöt upp för Benny
Avskedandet i Lessebo central fråga
Riksdagsmän stöder Benny Karlsson
Det sjuka Lessebo
Lesseboavskedande stoppas
Klippan sparkar fackordförande

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.