Industriarbetarnas tidning

Det sjuka Lessebo

9 november, 2000

Skrivet av

Massaproduktionen vid Lessebo bruk är igång igen. Men sjukskrivningarna fortsätter skapa problem. Fortfarande ligger arbetet nere vid en av de tre pappersmaskinerna.
– Mig veterligen har vi aldrig haft så hög sjukfrånvaro, säger avdelningens ordförande Benny Karlsson.

Det var i går eftermiddag som sjukskrivningarna fick produktionen att avstanna. Tolv av tjugo arbetare på pappersmaskinerna och elva av tjugo på underhållsavdelningen hade då sjukskrivit sig. Då hade redan på morgonen massaproduktionen stängts av sedan fem av sex anställda ringt sig sjuka.

Företaget misstänkte att det handlade om en olovlig aktion, kopplad till att företaget i förra veckan sparkade avdelningens ordförande, Benny Karlsson, med omedelbar verkan. Ett beslut som skjutits upp till den tolfte december, då förhandlingar drar igång.

– Jag hade en träff med företaget i går kväll och vi beslöt att gemensamt ringa runt och kolla hälsoläget, säger Benny Karlsson. Det har vi också gjort, både från facket och företaget.

Vad uppger folk för skäl?

– Det är olika. Många mår psykiskt dåligt, har influensa med mera. Vi har slimmat verksamheten på senare år och nerdragningarna kan tänkas ha satt sina spår hos folk.

Du säger att ni hade en träff i går kväll. Då drog du på dig mer övertid kan man tänka.

– Ja., men jag utgår från att den är sanktionerad från företaget även den här gången.

Kan inte massjukskrivningarna tolkas som en sympatiåtgärd för dig?

– Det tror jag inte, säger Benny Karlsson. Jag utgår från att de som ringt sig sjuka verkligen är det. Som fack kan vi aldrig ställa oss bakom en sådan aktion.

Hur mår du själv? Ingen influensa på gång?

– Nej. Men i övrigt känner jag mig inget vidare. Det som håller mig uppe är det enorma stöd som visats mig från hela landet. Och av de egna medlemmarna och avdelningsstyrelsen här på bruket.

Läs mer:
Lesseboavskedande stoppas
Klippan sparkar fackordförande

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.